Нобеловата лауретка Светлана Алексиевич: Сложно е да обичаш човек днес

Само с любов може да се противостои на войната, каза беларуската писателка пред публиката

Актуални новини
13:15 - 03 Септември 2023
4480
Нобеловата лауретка Светлана Алексиевич: Сложно е да обичаш човек днес

Нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич бе отличена с почетен знак на Община Созопол. Беларуската журналистка и писателка бе специален гост днес на Празниците на изкуствата „Аполония” в морския град. 

Отличието – плакет с българската азбука – й бе връчено от заместник-кмета на Община Созопол Тодор Дамянов. 

„За мен е чест като представител на домакините да Ви приветствам с добре дошли в нашия град. Благодаря на организаторите, че това събитие е част от „Аполония”, че е част от културния календар на Созопол”, каза Дамянов. 

„Разказ за катастрофа и катастрофата на разказа” беше темата на разговора със Светлана Алексиевич, който се проведе в художествената галерия в морския град. Модератор на събитието е журналистът Мариана Кацарова.

"Сложно е да обичаш човека днес. Той прави много неща, които човек, който има обичащо сърце, не може да приеме", каза в Созопол беларуската писателка, която от 2020 година живее в Германия.

Разговорът продължи повече от час, а Алесиевич говори дълго за своите книги и героите в тях, за изборите, които е трябвала да прави като писател и човек, за войната в Украйна, за случващото се в момента в Беларус и Русия, за Чернобил и опасностите, пред които е изправен света днес. И въпреки че тя открехна и завесата към личния си свят, споделяйки някои неща за детството и за родителите си, голяма част от разговора беше за човека, за това къде се намира човечеството в момента и каква е ролята на писателите в днешната реалност.

Само с любов може да се противостои на войната, каза Алексиевич пред публиката. 

"Аз смятам, че писателят днес трябва да работи в името на любовта, да помогне да не се загасне тази малка свещица, която Господ е запалил в душите, да намери нещо добро, да намери чистота, честност, за която да се хване човека и да живее, да обича, възпитава децата си и да прави пътя си радостен, не само зависещ от това страшно време", каза Алексиевич и малко след това добави: "С какво можете да противостоите на войната? Само с любов. Само, ако обичате някого. Само, ако спасявате някого".