Нобеловият лауреат Юн Фосе на български с "Трилогия"

Романът в превод на Стела Джелепова е в книжарниците с логото на „Лист”

Актуални новини
17:17 - 05 Октомври 2023
3176
Нобеловият лауреат Юн Фосе на български с "Трилогия"

Юн Фосе, тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, е познат на българските читатели с романа си „Трилогия”. Книгата, в която влизат частите „Бдение”, Бленуванията на Улав“ и „Отмала”, излезе за първи път у нас преди две години в превод от новонорвежки от Стела Джелепова и с логото на издателство „Лист”.

Според критиците тази творба е „е призрачно, тайнствено и трогателно извикване на любовта“. Младите Ашле и Алида напускат родния край, за да търсят своето място в света. Скитат се бездомни и изгубени из сивотата на стария Берген. Жертват съвестта си заради любовта и трябва да се изправят пред последиците от деянията си.

Разказът преминава през поколения и векове, изпълнен с драматизъм – любов, смърт и убийство, загубени завинаги деца и родители, жестокостта на хората с власт, но и тази, на която са способни „добрите хора“. Езикът на норвежките диалекти, едновременно напевен и суров, отпраща читателя към устната традиция, към ледените приказки, разказвани в дългите северни нощи на някой далечен фиорд.

В момента „Трилогия” се предлага с намаление в сайта на издателство "Лист" (можете да си я купите от ТУК). Книгата може да се купи едва за 10,50 лв., забеляза Lupa.bg.

Театралната публика също има досег със света на Юн Фосе. Преди години Петър Стойчев постави пиесата му „Зима“ в Бургаския театър с участието на Йосиф Сърчаджиев и Мария Топчева, после се появи още един спектакъл и толкова.

А междувременно Фосе разпростря още повече влиянието си в световната култура – стана кавалер на Националния орден за заслуги на Франция (2007 г.), получи Международната Ибсенова награда (2010 г.), удостоиха го с приза на Нордическия съвет (2015 г.) и с Европейската награда за литература (2014 г.).

С днешна дата Юн Фосе е на 63 години и зад гърба му се изправя внушителна колона от написани книги – над 40 романа, разкази, поезия, есета, детски книги и 28 пиеси. Повечето му творби са преведени на над 30 езика.