Нобеловият лауреат за литература Олга Токарчук идва в София

Полската писателка е почетен гост на първите „Литературни срещи“

Култура
13:39 - 09 Юни 2022
2318
Нобеловият лауреат за литература Олга Токарчук идва в София

Голямата полска писателка и носител на Нобелова награда за литература Олга Токарчук отново пристига в София. Тя ще бъде почетен гост на първите у нас “Литературни срещи“ – нов формат на серия събития, организирани от фондация „Прочети София“. 

“Тези “срещи“ ще имат издания през април, юни и ноември и всяко от тях ще има различен фокус и формат. Специалният ни гост ще идва винаги през юни и затова избрахме да започнем точно сега“, обяснява за Радио България Тодора Радева, програмен директор на фондацията.

“Първото издание на “Литературни срещи“ ще бъде на 10 и 11 юни в новото пространство за съвременни изкуства в София “Топлоцентрала“. На 10 юни специалният ни гост Олга Токарчук ще получи почетно звание Доктор хонорис кауза на СУ “Св. Климент Охридски“, а вечерта от 19 часа е нейната открита среща с писателя Георги Господинов. Водещ ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.

На втория ден сме подготвили събитие, което до сега не се е случвало в България – един дълъг седем часов литературен колаж от най-различни изяви във всички пространства на “Топлоцентрала“. Сред тях са дискусия с участието на Олга Токарчук и специално създаден за случая пърформанс на режисьора Марий Росен по нейни текстове от “Чудати разкази“, който ще може да се види само и единствено в този ден и на това място. Ще има и книжарница, зони за отдих. 

Подготвили сме специално място за превод, организирано от “Къщата за литература и превод“, в което отдаваме почит на всички преводачи и издатели на Олга Токарчук до този момент. Подготвена е и интересна игра с нейните неологизми, защото всеки, който познава творчеството ѝ знае, че тя много обича да измисля думи или да ги използва по нетрадиционен начин. Затова, независимо дали знаят или не полски език, хората ще се опитват да дадат своя интерпретация на тези интересни думи. Ще има литературни четения и две изложби. Едната е на корици и илюстрации по книгите на Олга Токарчук", разказа Тодора Радева.

Олга Токарчук е родена на 29 януари 1962 г. в семейство на учители. През 1985 г. завършва психология във Варшавския университет. Още по време на следването си работи в терапевтичен център за работа с младежи и в психиатрична клиника. След дипломирането си се премества във Вроцлав, а след това във Валбжих, където работи като терапевт. От 1998 г. живее в малкото селце Краянов близо до Нова Руда, Югозападна Полша.

Токарчук е едно от най-важните имена в съвременната полска и световна литература. Популярността ѝ е огромна, а читателите ѝ я уважават най-вече заради добрия вкус, енциклопедичните познания, литературния ѝ и разказвачески талант.