НОИ: Недоволните от новата си пенсия имат 6 месеца да подадат жалба

Актуални новини
21:13 - 25 Март 2019
2539
НОИ: Недоволните от новата си пенсия имат 6 месеца да подадат жалба

Какво трябва да знаят и какво да правят бъдещите пенсионери, за да получат по-благоприятен размер на пенсията си? Управителят на НОИ Ивайло Иванов очаква до около месец да е факт обещаната от управляващите законодателна промяна, за да няма ощетени от новата пенсионна формула. Той обясни и как следва пенсията да се преизчисли наново.

„Хората, които са подали от 1 януари документи за пенсиониране и очакват да получат пенсия, ако не са доволни, ще могат еднократно в 6-месечен срок да подадат такива документи и да им се преизчисли наново пенсията", декларира Иванов пред БНР. По негова преценка, около 60% от лицата ще получат по-добри условия за пенсиониране по новата формула. Тази формула отчита изцяло приноса на лицата в осигурителната система.

Скандалът с намалените пенсии избухна преди месец, когато хиляди хора разбраха, че ще получат по-малко пари при пенсионирането си. Причината е, че т. нар. „индивидуален коефициент", който участва в пенсионната формула, се изчислява по нов начин. Според новите правила вече не се избират трите най-силни години преди 1997 г., не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г. Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам.

„Има единични случаи на лица, които в годините преди 1997 г. са получавали изключително високи доходи и само за 3 години може да доведе до това, че старата формула да е по-изгодна икономически, за да получават по-висока пенсия. Има лица, които имат 3 години, в които например са получавали в пъти по-голямо възнаграждение от средното за страната - когато имаме такива случаи и те се заложат във формулата, може да се получи така, че лицата да получават по-големи възнаграждения", посочи Ивайло Иванов.