НОИ отчита ръст на трудовите злополуки

От началото на годината у нас са засечени около 1300 нарушения

Новини
12:56 - 08 Август 2023
1404
НОИ отчита ръст на трудовите злополуки

По данни на Националния осигурителен институт (НОИ) от началото на годината до момента са станали 1269 злополуки на работните места, което е с 5% повече,  отколкото за същия период на 2022 г.

Като инцидентите при мъжете са се увеличили с близо 13%. Според експертите причините са свързани с неглижиране на правилата за безопасност.

„Рисковите професии са строителството, металургия, химия. Условията на труд, за съжаление, в по-голямата част от българските предприятия са далеч от това, което трябва да бъдат”, разказва Огнян Атанасов от КНСБ.

А високите температури изискват извънредни мерки от работодателите, припомнят от Инспекцията по труда. По думите на главен експерт Ваня Джупанова при работата на открито са необходими по-чести почивки. 

Служителите имат право да откажат да работят, ако условията на труд застрашават здравето им, категорични са от Главна инспекция по труда. Оттам посочват, че могат да бъдат сигнализирани по всяко време, след което ще последва проверка. Санкциите, които са определени в Кодекса на труда, са от 1500 до 15 000  лева.

За първите шест месеца на 2023 година инспекторите са затворили 283 обекта.