Ноле е на десети финал и иска трона на Крал на Лондон

Тенис
23:34 - 12 Юли 2024
5224
Ноле е на десети финал и иска трона на Крал на Лондон

Новак Джокович е на десетия си финал на "Уимбълдън". Сърбинът пречупи в три сета страхотния Лоренцо Музети, който игра вдъхновяващо и опита всичко на полуфинала. Но - 6:4, 7:6, 6:4 за Ноле, който е на първия си финал изобщо за 2024-а. Сезонът дотук породи много съмнения и въпросителни около това "приключи ли ерата на Джокера" на върха на тениса.

Но отговорът вече е ясен, а в неделя може да дойде още по-категоричен такъв. Ако победи на финала Карлос Алкарас, сърбинът ще вземе титла №8 на свещената трева и ще е Крал на Лондон.

Осем трофея на "Уимбълдън" има само Роджър Федерер, но той се отказа преди 2 години. Докато Новак ще има още шансове еднолично да сложи короната.

При 5:3 сервира за първия сет, но допусна рибрейк и сякаш предимството отиде от другата страна на корта. Но дойде нов удар на Джокович на подаването на Музети - 6:4.

Сърбинът стартира лошо втория сет, допусна пробив веднага и пак изглеждаше, че вдъхновеният италианец взима превес.

Световният №25 пускаше къси топки, измъчи легендата отсреща с бекхенда си и показа игра, която обещава да гледаме много добри изяви от този тенисист в следващите месеци.

Но при 2:3 се случи това, което сякаш витаеше като неизбежност над Централния корт - Джокович върна пробива. Дойде тайбрек, а там класата и опитът просто не оставиха шанс на Музети - 7-2, два на нула сета.

Третата част започна с маратонски сет, в който Новак проби. И това беше достатъчно. Двамата взимаха подаванията си, а при 5:3 дойдоха три мачбола за 37-годишния ас, спасени от италианеца. Той остана в играта, но следваше подаване на фаворита за мача.

Там грешка нямаше - 6:4, а с това и място на финала в неделя.

Той е повторение на миналогодишния, в който Алкарас победи Джокович и го спря за титла №8. Сега идва втори опит за изравняване на рекорда на Федерер.

И за титла №25 в Големия шлем. Също нещо, което трудно ще бъде подобрено някога като постижение.