Ноле Джокович стартира защитата на титлата си срещу анонимник

Двукратният победител и местен любимец Анди Мъри ще участва в надпреварата на сингъл за първи път от 2017 година

Спорт
17:32 - 25 Юни 2021
1481
Ноле Джокович стартира защитата на титлата си срещу анонимник

Сърбинът Новак Джокович ще започне защитата на титлата си на Откритото първенство на Великобритания по тенис срещу 19-годишния представител на домакините Джак Дрейпър. Това определи тегленият днес жребий.

Водачът в световната ранглиста и петкратен победител на "Уимбълдън" Джокович спечели първите два турнира за сезона от Големия шлем в Австралия и във Франция и вече има 19 мейджър титли. Той ще се надява да спечели и на тревата в Лондон, за да запази шансове за календарен шлем.

19-годишният Дрейпър ще направи дебют в основната схема на Големия шлем. Осемкратният шампион и шести в схемата Роджър Федерер (Швейцария), който на 8 август ще навърши 40 години, стартира срещу Адриан Манарино (Франция).

Двукратният победител и местен любимец Анди Мъри ще участва в надпреварата на сингъл за първи път от 2017 година след две операции на бедрото. Той получи "уайлд кард", а в първия кръг ще срещне номер 24 Николоз Басилашвили (Грузия).

Най-добрият български тенисист Григор Димитров, полуфиналист през 2014 година, е 18-и поставен. Той е в последната четвърт на схемата и започва срещу 37-годишния испанец Фернандо Вердаско. Номер 2 Даниил Медведев (Русия), който не е преминавал третия кръг при трите си участия в турнира досега, пък ще стартира срещу германеца Ян-Ленард Щруф.

В женската схема Симона Халеп (Румъния) няма да защитава титлата си заради травма на прасеца. Седемкратната шампионка Серина Уилямс (САЩ), която загуби от Халеп на финала на последното издание на "Уимбълдън" през 2019 година, започва похода си към рекордна 24-а титла от Шлема срещу Александра Саснович (Беларус).

Уилямс, която през септември ще навърши 40 години, е поставена под номер 6. Водачката в схемата Ашли Барти (Австралия), осминафиналистка през 2019 година, ще играе в първия кръг срещу испанката Карла Суарес Наваро, която наскоро се възстанови след лечение на раково заболяване. 32-годишната Суарес Наваро беше диагностицирана с лимфом на Ходжкин през август миналата година, а след дълъг курс на химиотерапия тя обяви през април, че е здрава.

Шампионката през 2018 година Анжелик Кербер (Германия), номер 25 в схемата, започва срещу дебютантката в основната схема на сингъл на "Уимбълдън" Нина Стоянович (Сърбия). Двукратната победителка през 2011 и 2013 година Петра Квитова (Чехия), десета поставена, пък ще се изправи в първия кръг срещу Слоун Стивънс (САЩ).

Стивънс е четвъртфиналистка в Лондон през 2013 година, а през 2017 година спечели Откритото първенство на САЩ.

Шампионката от 2017 година Габрине Мугуруса (Испания), номер 11 в схемата, пък стартира срещу французойката Фиона Феро.