Ноле Джокович: Загубих от по-добър играч, Рафа е велик шампион (ВИДЕО)

Дадох всичко, на което съм способен, сподели сръбският тенисист

Спорт
12:10 - 01 Юни 2022
4569
Ноле Джокович: Загубих от по-добър играч, Рафа е велик шампион (ВИДЕО)

Водачът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович засипа с похвали Рафаел Надал след страхотната им битка в четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция. Мач №59 от съперничеството между двамата големи тенисисти продължи 4 часа и 11 минути на корт “Филип Шатрие” в Париж и приключи с победа на испанеца в четири сета - 6:2, 4:6, 6:2, 7:6(4).

Така Новак се прости с надеждите да защити титлата си на "Ролан Гарос" и да изравни Надал с 21 трофея от “Големия шлем” на върха на тази класация.

Сърбинът започна кошмарно, като загуби 9 от първите 11 гейма, но успя да измъкне втория сет след изоставане с два пробива. В четвъртата част той водеше с 5:2, пропусна два сетбола, а след това 13-кратният шампион в Париж Надал стигна до крайния успех в тайбрека.


“Честито на Надал. Той беше по-добрият играч от нас двамата във важните моменти, призна Джокович на пресконференцията след мача. - Само един или два удара можеха да вкарат мача в пети сет, а тогава нищо не се знаеше. Но точно в тези мигове той потвърди защо е велик шампион.

Показа здрава психика и завърши мача по начина, по който искаше. Поздравявам Рафа и екипа му. Без съмнение той го заслужава.

Той започна много силно, а аз имах проблеми в началото... В един момент във втория сет започнах да набирам инерция и успях да обърна и да го спечеля.

Тогава си помислих: "ОК, отново съм в играта". Но след това той направи два-три фантастични гейма в началото на третата част. Просто успя да вдигне изключително нивото на тениса си в тези ключови моменти, практически това ставаше на старта на всеки сет, може би с изключение на четвъртия.”

След вчерашния успех Надал вече води с 8-2 на Джокович в дуелите им на “Ролан Гарос”. Сърбинът обаче е с по-добър общ баланс в тяхното съперничество - 30-29 победи. Въпреки поражението Ноле заяви, че се гордее с показаното във френската столица.

"Дадох всичко, на което съм способен в този момент. Знам, че мога да играя и по-добре, но съм горд от това, че се борих до последната точка. Просто, както казах, днес загубих от по-добър тенисист. Имах своите шансове, но не ги използвах. Това е. Битката беше над четири часа и аз трябва да приема поражението", коментира Джокович, който елиминира Надал на полуфиналите през миналия сезон, преди да триумфира за втори път във френската столица.