Ноле: Не съм против ваксините, а борец за свобода

Не съм приятел с Федерер и Надал, но това може да се промени, когато спрем с тениса, призна Джокович

Свят
10:41 - 11 Декември 2023
2674
Ноле: Не съм против ваксините, а борец за свобода

Лидерът в световната ранглиста в тениса Новак Джокович не е против ваксините, а просто подкрепя свободата на избора. Това сподели самият той в интервю за предаването "60 минути" на американската телевизия CBS.

През януари 2022 г. Джокович беше депортиран от Австралия и пропусна турнира от Големия шлем заради отказ да се ваксинира, което беше задължително условие за влизане в страната.

"Хората ме обявиха за антиваксър, а аз не съм такъв. Не съм противник на ваксините. Аз подкрепям ваксините както подкрепям свободата на избора", заяви Ноле. 

Джокович сподели и за отношението си към Роджър Федерер и Рафаел Надал. В началото на кариерата си се е чувствал дори уплашен от тях преди големите мачове.

Сърбинът призна, че не е приятел с двамата, но изрази надежди това да се промени, когато спре с тениса.

"Бих искал да бъда приятел с тях. Искам да кажа, че със сигурност не сме се разбирали толкова добре извън корта по време на нашите кариери.

Ние не сме приятели, защото е много трудно като конкуренти да сме близки и да споделяме някои неща, като подробности от личния ни живот. Това може да бъде използвано срещу вас по-късно.

Ние обаче споделяме голямат сцена толкова много години и мисля, че там има възможно най-голямо уважение. Поне от моя страна за тях. Надявам, че щом завесите се спуснат, ще бъдем приятели. Ще можем да седнем и да си спомним за съперничеството. Мисля, че това би било фантастично", каза още Ноле.

За Новак Джокович състезанието започва далеч преди да бъде ударена първата тенис топка. "В началото на кариерата си не осъзнавах как всичко това е част от сценарий? Така че се плашех от това", сподели сръбският тенисист. "Но това също така ме мотивира да правя нещата сам и да показвам, че съм готов. Готов съм за битка, за война."

Джокович е твърдо решен да остане в играта и каза, че децата му - 6-годишната Тара и 9-годишният Стефан - са част от мотивацията му да продължи.

Но най-доброто средство за удължаване на кариерата са новото поколение съперници, които да държат Джокович нащрек, като 20-годишния Карлос Алкарас, единственият играч, победил Джокович на голям турнир тази година.

Сърбинът сподели, че испанецът е толкова завършен играч, колкото не е виждал от много време насам. Загубата от него на Уимбълдън е била зареждаща.

"Толкова много ме вбеси, че трябваше да спечеля всичко на американска земя, което и направих", призна Джокович.