Ноле за 3-ти път триумфира в Париж

Новак Джокович надви Каспер Рууд с 3:0 на финала на "Ролан Гарос"

Тенис
20:21 - 11 Юни 2023
2695
Ноле за 3-ти път триумфира в Париж

Новак Джокович надви Каспер Рууд с 3:0 (7:6, 6:3, 7:5) на финала на "Ролан Гарос". Така сърбинът за трети път триумфира в Париж, а титлата е неговата 23-та от Големия шлем. Това го прави рекордьор и го извежда пред досегашния водач по брой най-престижни в тениса трофеи Рафаел Надал. Испанецът има 22 титли.

Първият сет на финала на "Ролан Гарос" започна зле за Новак Джокович заради допуснат пробив, от който Рууд се възползва и дръпна с 3:0. След това играта тръгна гейм за гейм, а бившият №1 в света успя да върне ранния пробив за 3:4. При последвало свое разиграване възстанови паритетата. Стигна се дори до 6:6 и първият сет се реши от тайбрек. В него сърбинът рано поведе с 3:0, лесно затвори с 7:1 и поведе в решаващия двубой.

Далеч по-добре стартира вторият сет за Джокера. Той взе ранна преднина след пробив, поведе с 3:0, а съперникът му не успя да отговори. Ноле пропусна да се възползва от два сет пойнта при резултат 5:2 на сервис на норвежеца. След това сърбинът затвори втория сет с 6:3.

Третият сет беше оспорван и също течеше гейм за гейм. Рууд поведе с 2:1, а след това Джокович отговори с гейм на 0, който приключи с ас на сърбина. Така се стигна до 2:2. Норвежецът отново спечели разиграването си, но Ноле не изостана и направи 3:3. После стигна до пробив при 5:5, а след това, на свое разиграване, поведе с 40:0 и имаше три мач бола, които да му донесат титлата в Париж. Първият бе отразен от Рууд, но при следващия Джокович спечели сета, мача и ценната титла.