Норвегия е осигурила 30-40% от газа за Европа през 2022 г.

И има амбицията да задържи това ниво през следващите 45 години

Новини
16:58 - 17 Март 2023
2051
Норвегия е осигурила 30-40% от газа за Европа през 2022 г.

Норвегия осигури между 30 и 40 на сто от газа за Европа миналата година и има амбицията да задържи това ниво през следващите 45 години.

Това каза премиерът на кралството Йонас Гар Стьоре.

Норвежкият министър председател даде брифинг върху платформата „Трол А“ в Северно море в присъствието на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Тази норвежка платформа осигурява 10 на сто от синьото гориво за Европа.

Премиерът Гар Стьоре каза, че амбицията е Норвегия да развие и сътрудничеството си с ЕС и НАТО в производството на енергия от възобновяеми източници.

Председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че се разглежда възможността за зелен съюз с Норвегия, какъвто досега ЕС има само с Япония.

„От една година Путин се опита да ни изнудва, като отряза 80 на сто от подавания газ или общо 100 млрд. куб м. от европейския пазар. Норвегия увеличи продукцията си от 78 млрд. куб м. на 90 млрд. и това ни помогна през зимата“, каза още тя, предаде БНР.

Фон дер Лайен заяви, че Норвегия би могла да се присъедини към платформата за енергийни поръчки на ЕС като доставчик. Целта е да се търсят дългосрочни договори, които да са в интерес и на двете страни.