Норвегия и Финландия се борят с огнища на птичи грип

Свят
17:47 - 28 Юли 2023
2191
Норвегия и Финландия се борят с огнища на птичи грип

Норвегия и Финландия се борят с рекорден брой огнища на птичи грип тази година. Загинали са хиляди птици от различни видове, предаде Ройтерс.

Инфлуенцата по птиците, обикновено наричана птичи грип, циркулира в цяла Европа през последните години. Това доведе до умъртвяване през май и юни на милиони птици само във френските ферми и засегна доставките на птиче месо и яйца.

Длъжностни лица в арктическия град Вадсо, част от норвежкия окръг Финмарк, обявиха, че са събрали повече от 10 000 мъртви птици в района. Норвежкият орган за безопасност на храните наложи забрана за пътуване, обхващаща три природни резервата. "Огнищата, които наблюдаваме на различни места във Финмарк тази година, са много по-големи, отколкото сме виждали в миналото в Норвегия", каза Оле-Херман Тронеруд, главен ветеринарен служител в Норвежкия орган за безопасност на храните.

Щамът на вируса H5N1 се разпространява сред домашни и диви птици от години, но има спорадични съобщения за огнища в световен мащаб при бозайници като котки, норки и видри.

Съседна Финландия също отчита, че дивите птици са силно засегнати и че щамът H5N1 вече е открит в 20 ферми.

Три агенции на ООН предупредиха този месец, че епидемиите в световен мащаб пораждат опасения, че вирусът може да се адаптира, за да заразява хората по-лесно, и призоваха страните да засилят наблюдението на болестите и да подобрят хигиената в птицефермите. Световната здравна организация заяви, че рискът за хората от H5N1 остава нисък.