Норвегия национализира газопроводната си мрежа

Целта е засилване на контрола върху ключовата инфраструктура

Свят
15:20 - 28 Април 2023
1076
Норвегия национализира газопроводната си мрежа

Норвегия възнамерява да национализира по-голямата част от газопроводната си мрежа, след като много от съществуващите концесии изтекат през 2028 г. Това съобщи Министерството на петрола и енергетиката на страната, цитирано от "Ройтерс".

Целта е засилване на контрола върху ключовата инфраструктура. Норвегия се превърна в най-големия доставчик на газ в Европа след спада на руските газови потоци, които Москва осигуряваше чрез мрежа от газопроводи с дължина около 9 000 км.

От ведомството посочват, че ще изпратят писмо до лицензополучателите, за да ги уведомят, че "държавата има за цел да се възползва от правото на репатриране в края на лицензионния период".

Държавата иска пълна собственост върху централните части на норвежката газопреносна система, отбелязват от министерството, без да посочват причини за това искане.

Норвегия играе активна роля в своята икономика и е най-големият собственик на най-голямата банка в страната - DNB, телекомуникационния оператор Telenor, петролната компания Equinor (EQNR.OL) и редица други водещи бизнес организации.

Мрежата от газопроводи е собственост на Gassled - дружество, създадено през 2003 г. от петролните компании, които по това време добиват газ в морските води на Норвегия. Изграждането ѝ струва милиарди долари.

Един от съсобствениците на Gassled призна, че е "изненадан" от този ход.

"Норвежката петролна политика изгражда своята основа върху комбинираната собственост от частни компании и държавата и досега това е работило добре. Ще работим с правителството, за да намерим добро решение за прехвърлянето на собствеността", заяви Курт Георгсен, главен изпълнителен директор на Silex Gas, изцяло притежавана от германския застраховател Allianz.

Скандинавската страна вече притежава 46,7% от Gassled чрез държавната компания Petoro, а други 5% са собственост на Equinor. От министерството обаче посочват, че внякои случаи може да се наложи правителството да компенсира други акционери.

Gassled притежава преработвателните заводи Kaarstoe и Kollsnes, както и по-голямата част от тръбопроводите, по които се доставя норвежки газ за ЕС и Великобритания. Все още не е ясно кои части от мрежата ще станат държавна собственост

С течение на времето петролните компании в страната намалиха или продадоха изцяло своите дялове, като често те се оказваха в ръцете на инвестиционни фондове. Някои от собствениците на Gassled, например, са базираният в Швейцария мениджър на активи Partners Group, Allianz и частната инвестиционна компания HitecVision. Техническият оператор на инфраструктурата е Gassco, като той ще остане такъв и при новия режим.