Норвегия отпуска милиарди за противовъздушната отбрана на Украйна

Украйна
12:02 - 22 Април 2024
1860
Норвегия отпуска милиарди за противовъздушната отбрана на Украйна

Норвегия ще се присъедини към инициативата за доставка на допълнителни системи за противовъздушна отбрана на Украйна и ще отдели милиарди евро за това. Министър-председателят Йонас Гар Стьоре заяви, че ще бъдат използвани значителни суми както от програмата "Нансен" (норвежки пакети за подкрепа на Украйна), така и от ревизирания държавен бюджет.

"Всяка сутрин по новините съобщават за руски ракети и дронове, които са поразили цивилни сгради, електроцентрали и са убили много хора. Украйна е успявала да се защити от това, но тя започва да се изчерпва, каза Стьоре пред местната TV 2.

"В ревизирания бюджет ще планираме и да можем да осигурим достатъчно средства, за да може Норвегия да участва в тази инициатива (за ПВО - бел. ред.) от самото начало", добави той.

Програмата "Нансен" е норвежки пакет за подкрепа на Украйна, като предоставя военна и гражданска помощ в размер на 75 млрд. норвежки крони, разпределени за пет години.

В неделя норвежкият министър-председател проведе срещи с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с германския канцлер Олаф Шолц. На тях Стьоре информира, че Норвегия ще участва в международната инициатива за въздушна отбрана на разкъсваната от война страна.

"Имаме много малко време за отлагане, така че Норвегия ще участва във финансирането. Има и няколко други държави, които допринасят за това, защото има противовъздушна отбрана, която може да влезе в Украйна доста бързо, и те работят интензивно по този въпрос през последните няколко дни и седмици. Изработването на противовъздушна отбрана отнема време. Това означава, че трябва да изпратите ПВО от собствените си складове. Това беше шаблонът до момента и ние също допринесохме. Също така трябва да увеличим производството", каза норвежкият премиер.