Норвегия с най-висока инфлация от 1988 година

Новини
16:56 - 11 Юли 2022
2898
Норвегия с най-висока инфлация от 1988 година

Инфлацията на потребителските цени в Норвегия се е ускорила с най-бързия си темп от края на 1988 година, като цените на енергията през юни са продължили да отчитат силно увеличение.

Това сочат данните на Норвежката статистическа служба, публикувани днес и цитирани от ДПА и БТА.

Инфлацията на потребителските цени е нараснала повече от очакваното до 6,3 на сто през юни спрямо 5,7 на сто през май. Подобна висока инфлация е била отчетена за последно през октомври 1988 година. Прогнозите бяха, че инфлацията ще се ускори умерено до 5,9 на сто през юни.

Годишният скок е бил задвижен от увеличение с 11,7 на сто на транспортните разходи и с 8,3 на сто на разходите за жилища, вода, електричеството, газ и други горива. Цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки са се повишили с 5 на сто. 

Потребителските цени са нараснали с 0,9 на сто през юни на месечна основа, което е повече от очаквания растеж с 0,6 на сто, сочат данните.

Основната инфлация, която не включва цените на енергията и данъчните промени, се е ускорила с 3,6 на сто през юни спрямо 3,4 на сто през предходния месец. Това е най-високата регистрирана стойност от август 2020 г.

През юни Норвежката централна банка повиши основната си лихва с 50 базисни пункта до 1,25 на сто.

Задвижваното от сектора на услугите увеличение на основната инфлация през юни повишава вероятността "Норгес банк" (Norges bank) да вдигне лихвата с допълнителни 50 базисни пункта на заседанието си за паричната политика през август. Това заяви Дейвид Оксли, икономист в "Кепитъл икономикс" (Capital Economics). 

Статистическата служба обяви в отделен доклад, че производствените цени са скочили със 7,2 на сто на месечна основа през юни, което означава, че индексът им се е върнал на същото равнище преди спада през април 2022 г.

Общо цената на добива на петрол и природен газ е скочила с 14,4 на сто през юни.

Проблеми с доставките на природен газ от Русия за Европа са допринесли значително за скока на цената на природния газ. 

Производствените цени са се повишили на годишна основа с 68,8 на сто през юни, което е повече от регистрирания скок с 64,6 на сто през май.