Норвегия също призна Палестина за държава

ЕС
11:24 - 22 Май 2024
1169
Норвегия също призна Палестина за държава

Правителството на Норвегия признава съществуването на независима палестинска държава, съобщава норвежката обществена телевизия NRK.

Според премиера Йонас Гар Стьоре това е стъпка към постигане на двустранно решение на конфликта между Израел и палестинците. "Трябва да съхраним жива единствената алтернатива, която предлага политическо решение и за израелците, и за палестинците - две държави, съществуващи една до друга в мир и сигурност", допълни Йонас Гар Стьоре.

Този ход идва на фона на тежка 7-месечна война в Газа, която предизвика глобални призиви за прекратяване на огъня и трайно решение за мир в региона, както и преследване и искания за заповед за арест по обвинения във военни престъпления от Международния наказателен съд на израелския премиер Бенямин Нетаняху. 

Припомняме, че и Нетаняху, и президентът на САЩ Джо Байдън остро осъдиха обвиненията към политиката на Тел Авив по време на войната в Ивицата Газа, отправени от главния прокурор към Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан. Преди ден самият Хан внесе за разглеждане в МНС искане за издаване на заповеди за арести на Нетаняху, израелския военен министър Йоав Галант и лидерите на палестинската групировка Хамас Яхия Синуар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания.

Иначе до този момент държавите в Европейския съюз Ирландия, Испания, Словения и Малта дадоха индикации в последните седмици, че планират да предприемат стъпка към признаване на Държавата Палестина с аргумента, че решението за две държави е ключово за установяването на траен мир в района, отбелязва Ройтерс.

От 1988 г. 139 от 193 държави членки на ООН са признали палестинската държавност. Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина.

Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

Иначе Норвегия е близък съюзник на САЩ и през последните десетилетия нееднократно се е опитвала да съдейства за постигането на мир между Израел и палестинците. Преди месец премиерът Стьоре заяви, че страната му е готова да вземе решение за признаване на палестинска държава, но все още не е определила кога да го направи.