Норвегия се съгласи да дари изтребители F-16 на Украйна

Украйна
14:39 - 24 Август 2023
2685
Норвегия се съгласи да дари изтребители F-16 на Украйна

Норвегия е решила да дари на Украйна изтребители F-16, съобщи местният телевизионен канал TV 2 на 24 август, позовавайки се на неназовани източници.

Не се посочва какъв ще е броят на бойните самолети, които Осло възнамерява да прати на Киев. Ако информацията се потвърди, Норвегия ще стане третата държава след Дания и Нидерландия, която обещава произведените в САЩ изтребители от четвърто поколение за подсилване на Военновъздушните сили на Украйна.

TV2 съобщи, че норвежкият премиер Йонас Стрьоре е пристигнал в Киев по покана на президента Володимир Зеленски за Деня на независимостта на Украйна, който е днес.

Правителственият ръководител на Норвегия е поел ангажимент да предостави на украинските сили противовъздушни ракети IRIS-T и оборудване за разминиране. Скандинавската страна ще окаже помощ на Украйна и в осигуряването на доставките на газ и електроенергия.

През 2022 г. Осло приключи извеждането от експлоатация на своите F-16 в полза на по-новите изтребители F-35. По данни на разузнавателната компания с открити източници Janes - Норвегия е извадила от употреба всичките си останали 57 самолета F-16AM/BM.

През юни 2023 г. норвежката Агенция за отбранителни материали приключи продажбата на 32 самолета F-16 на Румъния. Около 12 норвежки самолета са били продадени на частната американска група Draken International, но все още не са доставени, твърди Defense Post.

Дания официално обяви, че ще предостави на Киев 19 от своите изтребители F-16, като според датския министър-председател Мете Фредериксен първата партида от шест самолета се очаква да пристигне до Нова година.