Норвегия забрани превоза на руски стоки

Русия
12:37 - 29 Юни 2022
2471
Норвегия забрани превоза на руски стоки

Норвегия отхвърли искането на Москва да позволи превоза на товари до руските селища на остров Шпицберген през единствения контролно-пропускателен пункт на руско-норвежката граница "Сторскуг", съобщава ТАСС.

По информация на норвежките медии миналия месец руското посолство в Осло е поискало разрешение за превоз на храни до руското миньорско село Баренцбург на Шпицберген. Приблизително 20 тона руски стоки в момента се намират на ГКПП "Сторскуг".

От началото на войната в Украйна Норвегия се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу Русия, като забрани влизането на руски камиони на своя територия. Впоследствие архипелагът Свалбард беше освободен от ограниченията. По същия начин Литва забрани превоза на руски стоки с железопътен транспорт до Калининград, според Москва.

Председателят на комисията по външни работи на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачев заяви, че решението на Норвегия да блокира транспортирането на руски товари до Шпицберген нарушава "правата на човека и основните принципи на хуманизма".

Той посочи, че кралството "се опитва да остави руските миньори без храна", тъй като норвежките власти са отхвърлили искането на Федералното държавно унитарно предприятие "Арктикугол" за разрешение на превоза на товари до Баренцбург. По негови думи подобно решение е неморално.