Норвежка петролна компания напусна Русия

Новини
15:24 - 02 Септември 2022
2331
Норвежка петролна компания напусна Русия

Норвежка петролна компания напусна Русия, като изцяло завърши изтеглянето си от страната. 

През май Equinor обяви плановете си да се оттегли от четири съвместни предприятия с руската петролна компания „Роснефт“ и да напусне едно петролно находище - проекта Харяга.

Излизането е приключило и „няма останали активи или проекти в Русия“, заяви Equinor.

Според Ройтерс това е първата голяма западна петролна компания, която се оттегля изцяло от Русия.

Други големи компании като ExxonMobil, BP, Shell и френската TotalEnergies се ангажираха да се изтеглят от страната или да спрат инвестициите си, но все още са в процес на завършване на излизането си.

През май Shell обяви продажбата на руския си бизнес със смазочни материали и енергия на дребно, но заяви, че все още е в процес на постепенно закриване на другите си руски предприятия.

През февруари BP заяви, че ще напусне своя дял от 19,75% в Роснефт, но заяви, че санкциите и руските правила означават, че все още не е успяла да продаде акциите си.

TotalEnergies е продала някои от руските си петролни полета, но твърди, че сделките няма да приключат преди края на септември.

ExxonMobil също така очерта плановете си да прекрати дейността си в енергийния проект Сахалин-1 и заяви, че повече няма да инвестира в нови разработки в Русия.