НОЩ отиде в историята

Актуални новини
18:39 - 15 Април 2021 (обновена)
10130
НОЩ отиде в историята

Националният оперативен щаб, по-известен като НОЩ, е разформирован, считано от днес, стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Това се случи тази вечер часове след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка пред новоизбраното Народно събрание. Премиерът обаче не я връчи лично, а тя бе депозирана чрез куриер в деловодството на парламента.

Щабът, чийто председател беше началникът на ВМА генерал професор Венцислав Мутафчийски, беше създаден със заповед на премиера Бойко Борисов в началото на пандемията през февруари 2020 г.

Националният оперативен щаб имаше за цел да организира и координира действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

По-късно от Министерство на здравеопазването уточниха, че министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще продължат да информират обществото за разпространението на COVID-19  у нас, за противоепидемичните мерки и за всичко, свързано с ваксинационния процес. Двамата ще дадат брифинг още в понеделник, 19 април. 

Освен ген. Мутафчийски в НОЩ влизаха полковник доцент д-р Димо Илиев Димов – началник на катедра „Медицина на бедствените ситуации“ към Военномедицинската академия, главен комисар Георги Арабаджиев – заместник-главен секретар на Министерството на вътрешните работи, главен комисар Светлан Кичиков – директор на Главна дирекция „Гранична полиция” на Министерството на вътрешните работи, Бойко Христов – началник на отдел „Управление при кризи“ в дирекция „Ситуационен център“ на Министерството на външните работи, професор д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести и доцент д-р Ангел Кунчев – Главен държавен здравен инспектор.