НОЩ поряза артистите - рано е за отваряне на театри и кина (ОБЗОР)

Култура
21:23 - 07 Май 2020
4085
НОЩ поряза артистите - рано е за отваряне на театри и кина (ОБЗОР)

Националният оперативен щаб отряза артистите и музикантите, които настояват държавата вече да изработи график за постепенното отваряне на театри, кина, музеи, галерии и концертни зали. Тази сутрин на редовния брифинг на щаба неговият шеф ген. Венцислав Мутафчийски отсече, че това скоро няма да се случи.

„Това не е актуален въпрос, обсъждат се последиците от постепенното разхлабване на мерките“, уточни началникът на ВМА.

Днес от Министерството на културата обявиха, че се отварят музеите на открито като Етнографския комплекс "Етър", Националните историко-археологически резервати Плиска и Мадара, Архитектурно-историческите паркове на Царевец и Трапезица. При тях има големи паркови площи и пространства, които позволяват да се спазва дистанция от 2 метра и да няма струпване на много хора. В същото време обаче музеите остават затворени.

В Европа почти всички държави обявиха кога ще бъдат отворени музеите и при какви условия. В редица страни от стария континент започнаха да се правят и графици за стартиране на театрални и музикални репетиции, както и за старт на филмови снимки.

В Италия, която е една от най-сериозно пострадалите държави от COVID-19, музеите отварят врати на 18 май. Същата дата предвиждат Австрия, Белгия, Португалия и Естония.

Другата силно пострадала европейска държава – Испания – е определила 11 май за деня, в който музеите ще отворят врати за посещения. Най-късната дата засега "държи" Ирландия – 20 юли.

Българските артисти настояват у нас в скоро време да бъдат разрешени сцените под небето, така че актьорите и музикантите да може вече да се изявяват пред публика след безпрецедентното до момента 3-месечно затваряне на културните институции и отмяната на хиляди спектакли, концерти и филмови премиери. Столичната община обмисля в София да стартира автокино, като по този начин се изпълни настояването на НОЩ да се спазва социална дистанция. Най-вероятно кината, театрите и музикалните зали ще бъдат отворени за публика чак през септември, а вероятно през юни ще бъде разрешено в тях да се провеждат репетиции. 

В почти всеки български град обаче има открити сцени. В София има сцена в Борисовата градина, както и в парка на Военната академия. Отделно има и малка сцена в парка до НДК, може да бъде изградена такава и пред Народния театър, който няколко години през лятото изнася спектакли на "Сцена под звездите". В Пловдив културни събития може да има в Античния театър и на Римския стадион, във Варна - също в Летния театър и в Театър "Римски терми", в Бургас - в Летния театър.

Заради извънредното положение, което влезе в сила на 13 март и официално трябва да приключи на 13 май, редица културни събития и гастроли на чуждестранни артисти в България бяха пренасочени за юни и юли. Най-вероятно обаче ще се наложи да се търсят нови дати за края на годината или за следващата, прогнозират в арт бранша.

Преди дни певецът Георги Христов емоционално изригна във фейсбук с въпроса: "Искам да пея за моята публика! Кога? Питам правителството в БГ? И да намери отговор!"

Eвродепутатът и режисьор Андрей Слабаков пък поиска от Европейския съюз средства за подпомагане на артистите на свободна практика. Той е адресирал писмо до комисията по култура в Европейския парламент и до еврокомисари. "Моите колеги от културата и изкуството не са просяци и не искат подаяния, а просто да работят. Аз предлагам конкретни мерки. Трябва да се направят артплатформи, където фондът да финансира гарантиран минимум, за да оцелеят хората. Тези хора нямат шанс да отворят преди октомври, дори това е пожелателно", коментира днес Слабаков.