НОЩ ще ни буди в четвъртък

Актуални новини
09:12 - 30 Септември 2020
7107
НОЩ ще ни буди в четвъртък

С настъпването на октомври по телевизиите ще се завърне едно политическо-здравно риалити - брифингите на Националния оперативен щаб (НОЩ) под ръководството на началника на ВМА генерал професор Венцислав Мутафчийски. На 1 октомври ще бъде и първият брифинг на НОЩ за настъпващия нов сезон на вирусите, стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ. Сутрешните пресконференции, които се провеждаха всеки ден по време на извънредното положение, се приемаха с радост от една част от обществото, и с омерзение от друга, сега ще се провеждат всеки четвъртък и ще бъдат ръководени от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Вече седем месеца продължава извънредната ситуация у нас заради пандемията от COVID-19. Една от темите, които се разделиха общественото мнение е това трябва ли да е задължително носенето на маски и колко са нужни те. "Имайте предвид, че вирусът не лети в пространството сам. Той е върху частиците, които ние изхвърляме при говор, викане, кашлица, пеене. Когато има механична преграда, която ограничава излъчването на тези частици, то ограничава и разпространението на вируса", обясни доц. Ангел Кунчев.

По негови наблюдения на повечето места не се ползват маски, което води до покачване на случаите. "Носенето на маска е по-скоро отговорност не само към собственото, а към чуждото здраве", напомни доц. Кунчев. Той обясни, че маската е най-ефективна при човек, който излъчва вируса. При 60-70% хората, които носят вируса, нямат никакви признаци. Носенето на маска предпазва от това да бъдат заразени другите около нас.

В никакъв случай не можем да говорим за огнища в училищата, категоричен беше главният държавен здравен инспектор. Той заяви, че няма да отговаря на спекулации относно това кога и дали ще се преминава към дистанционно обучение.

"Казваме каква е истината. Не, няма да има затваряне на всички училища", отсече д-р Кунчев. Ще има преминаване към електронна среда за 14 дни в паралелки, в които има установени носители на вируса. ако са засегнати няколко класа, ще се премине към затваряне на определени училища. Ако заболеваемостта стане много голяма вече ще се говори за затваряне на училища в определени населени места. На национално ниво затваряне на училища вероятно ще се наложи през януари-февруари по време на грипната епидемия. "Тази година няма да има грипни ваканции, ще има преминаване в обучение в електронна среда", обясни доц. Кунчев.

"Липсата на достатъчно доверие и разпространяването на фалшиви новини пречат страшно много на нашата работа", той. "Ние ще продължим да казваме истината. Дай Боже повече хора да се вслушат." "Не виждам към момента нужда от коренна промяна в мерките, но все пак всичко зависи от ситуацията. Не предвиждаме и не обсъждаме затваряне с КПП-та", увери доц. Кунчев.