НОЩ забрани сватби и кръщенета с повече от 30 човека

Ексклузивно
12:08 - 09 Юли 2020 (обновена)
5438
НОЩ забрани сватби и кръщенета с повече от 30 човека

По-строги мерки въвежда Националният оперативен щаб, заради увеличения брой на заразени с коронавирус в последните дни. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен характер на открито и закрито ще се провеждат без публика. Не се разрешават посещения в дискотеки, нощни клубове и барове на закрито. Посещенията в тези заведения на открито се допуска при заетост от 50 процента, но при спазване на дистанция. Това са новите мерки, които оповести на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев. Заповедта се въвежда от 0 часа в четвъртък и ще важи до второ нареждане. 

Щабът оповести и забраната за групови празненства с присъствие на над 30 човека на открито и закрито, като бе уточнено, че става въпрос за сватби, балове и кръщенета.

Здравният министър припомни, че причина за връщането на някои от мерките е заради преминаването на прага от над 200 заразени и припомни, че е предупредил, че стигнем ли до това ниво на заразяване, ще трябва да възстановят тези правила. През следващите дни не очакваме да спаднат бройките на новите носители на коронавирус, а напротив - дори може да се увеличат, предупреди Ананиев.

Ананиев припомни, че от няколко седмици са отпаднали доста мерки. "Това беше свързано с желанието ни да върнем  гражданите към нормален начин на живот и да свикнем с това, че трябва да живеем с коронавируса, при спазване на всички противоепидемични мерки - маски, дезинфекция, спазване на дистанция и контрол. Гласувахме доверие на българските граждани, както и на частните институции, провеждащи събития, за да може хората да се върнат към нормален начин на живот.

Увеличеният брой коронаносители се дължат на струпването на много граждани на едно място - на балове, мачове, дискотеки, както и на някои клъстерни места, където са концентрирани много хора, призна Ананиев. Министърът обясни, че с отварянето на стадионите и нощните заведения са гласували доверие на всички, като са се надявали да се спазват мерките, но това не се е случило. "Доверихме се, но не се получи. Жалко!", изрази разочарование той.  

Здравният министър засегна и темата за разделението в обществото по темата коронавирус.  1 милион човека смятат, че такъв вирус няма, а 20 процента твърдят, че това е настинка, показва, че сме подценили ситуацията, заключи Ананиев.