Нощен екшън на блокадата при Румънското посолство

Новини
01:00 - 14 Август 2020
29971
Нощен екшън на блокадата при Румънското посолство

Последното завладяно от протестиращите срещу Бойко Борисов софийско кръстовище край Румънското посолство стана арена на среднощно напрежение. Както Lupa.bg съобщи по-рано, след 21:30 часа вечерта около 150 протестъри блокираха и барикадираха ключовия бул. „Ситняково“ и опънаха палатки на уличното платно.

Демонстрантите барикадираха кръстовището пред Румънското посолство с кофи за боклук, пейки и щайги, домъкнати от близкия пазар, а полицията не се намеси, за да ги спре.

Това предизвика гнева на живущите в района, стигна се до грозни псувни и закани за саморазправа между протестиращи и живеещите в квартала. Видимо почерпени мъже от блокадата даже се заканваха на подвикващи им от балконите, че ще нахлуят в домовете им, за да се самопазправят с тях. За щастие, до подобна ексцесия не се стигна.

Малко преди полунощ пък полицията предотврати меле край барикадите, след като изнервен жител на ул. „Иван Асен II“ започна да рита огражденията, с които протестиращите са затворили движението. Полицаите обаче реагираха мълниеносно и отведоха мъжа.

Към 1 часа след полунощ повечето окупатори на кръстовището при Румънското посолство се разотидоха, на барикадата останаха да дежурят около 15 човека. Един от водачите на протеста - политологът Арман Бабикян, обеща, че завладяното кръстовище ще бъде освободено след денонощие.