Нощни персонажи изгряха за Нощта на театрите (СНИМКИ)

Магичната лунна светлина озарява лицата на 21 български артисти във фотографска изложба пред Народния театър

Култура
21:23 - 16 Ноември 2022
4826
Нощни персонажи изгряха за Нощта на театрите (СНИМКИ)

Портрети на 21 емблематични български артисти озариха градинката пред Народния театър за Нощта на театрите, която тази година е на 19 ноември. През 2022 г. изложбата "Нощни персонажи" по повод юбилейното десето издание на европейската инициатива минава под мотото „През девет Нощи в десетата“, а главни герои в него станаха едни от най-обичаните личности на българското театрално, балетно и оперно изкуство.

Впечатляващата фотосесия „Нощни персонажи“ е вдъхновена от лунната светлина и от светлината, която само изкуството може да създаде и да озари сцената, актьорите и зрителите по вълшебен начин. Защото нощта е особено красива на лунна светлина, а Луната всеки път изгрява и  едновременно е и една и съща, и различна. Също както и артистите - те са същите, но и различни във всяка една роля.

Фотографиите пресъздават лунните фази върху лицата на творците, което ги прави загадъчни и магични. Новата серия от арт снимки е специално заснета от Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски, които работиха в екип с гримьора Слав Анастасов и творческия екип на The Smarts и Shoot. 

В "Нощни персонажи" тази година греят лицата на режисьорите Галин Стоев и Явор Гърдев, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Георги Златарев, Константин Еленков, Боряна Братоева, прима-балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев.

В посланическия екип на Нощта на театрите тази година бяха поканени и актьорът и музикант Владимир Михайлов, актрисата Виттория Николова, драматургът Александър Секулов и режисьорите Вера Петрова и Антон Угринов.

За 10-годишния юбилей програмата със събития в Нощта на театрите ще предложи над 100 събития - както представления на живо, така и съпътстващи дейности в различни часове от съботния ден - 19 ноември в повече от 10 български града. Над 480 000 зрители са се наслаждавали и са преживявали театралното изкуство в изминалите 9 издания. Всичко това превърна Нощта на театрите в един от най-мащабните, силни и обичани театрални проекти у нас.

Изложбата "Нощни персонажи" може да бъде разгледана в Галерията на открито в Градската градина пред Народния театър до 27 ноември. Любопитното е, че портретите имат различно излъчване на дневна и на нощна светлина. По тъмно уличните лампи, отразяващи се върху стъклата под фотографиите, също ваят образи върху нощните персонажи. И придават интересна гледна точка, като сякаш допълват тайнствения образ на талантливите артисти, които години наред носят радост на Негово Величество зрителя.

А ето така изглеждат Нощните персонажи и на дневна светлина:

Снимки: Марина Чертова