Нощните клубове във Франция остават затворени до края на януари

Във вторник в страната беше поставен абсолютен рекорд по брой случаи на COVID-19

ЕС
11:58 - 29 Декември 2021
2906
Нощните клубове във Франция остават затворени до края на януари

Забраната за посещаване на нощни клубове във Франция ще остане в сила поне до края на януари поради рязкото увеличаване на случаите на COVID-19. Държавният секретар на френското външно министерство Жан-Батист Лемоан заяви това в ефира на радио Франс интер.

От 3 януари, както беше обявено от министър-председателя за другите сектори, нощните клубове ще бъдат затворени за три седмици.
"Разпространението на коронавируса в страната продължава да се ускорява и ние трябва да подобрим дейностите си по превенция на заболяването по-активно", добави Лемоан.

Държавният секретар увери, че правителството работи по мерки за подкрепа на представителите на секторите, засегнати от ограниченията, и някои от тях вече получават помощ от началото на декември.

Във вторник във Франция беше поставен абсолютен рекорд по брой случаи на COVID-19 - близо 180 000 случая за 24 часа. В същото време броят на пациентите в болниците се е увеличил до 17 400 през седмицата. В страната се провежда активна кампания за ваксиниране. Към 27 декември повече от 51,6 милиона души са напълно ваксинирани. Около 22,5 милиона души са подложени на бустер ваксинация. Населението на страната наброява повече от 67 милиона души.

В понеделник френският министър-председател Жан Кастекс заяви, че от 3 януари ще бъде забранено яденето и пиенето в кината, театрите, транспорта и стадионите като част от борбата с епидемията. Ограничението ще бъде в сила поне три месеца. Друга мярка е свързана с въвеждането на дистанционна работа поне три дни в седмицата, когато това е възможно.

Сега правителството ускорява внасянето в парламента на законопроект за въвеждане на пропуск за ваксиниране, който според властите ще замени здравния пропуск още на 15 януари. Документът е необходим за достъп до обществени места, включително места за отдих и културни институции. Докато настоящият документ може да бъде получен след отрицателен PCR тест, новият ще бъде достъпен само за тези, които са се заразили с COVID-19 или са били ваксинирани срещу коронавируса.