Нощта на дългите ножове в БСП

Отсъствието на Гергов заради коронавирус било блъф, смятат социалисти

Политика
20:15 - 26 Септември 2020
7722
Нощта на дългите ножове в БСП

Ще се превърне ли нощта на 26 срещу 27 септември в нощта на дългите ножове в БСП? Това ще разберем утре рано сутринта, когато станат ясни резултатите от вота за Национален съвет на БСП.

От обкръжението на соцлидерката днес цял ден уверяват, че 50-ият юбилеен конгрес на социалистите няма да прерасне във „Валпургиева нощ“ и Корнелия Нинова няма „да реже главите“ на опонентите си в БСП. Основната партийна битка тази вечер ще бъде за това кой да влезе в червения национален съвет – основният ръководен орган на партията, наброяващ 113 места.

„Не е важно кой гласува, а кой брои гласовете“ - обичат да цитират Йосиф Висарионович Сталин старите партийни функционери у нас. Тази максима била в пълна сила за БСП и в днешния ден. Защото само и единствено от организацията на вота зависело дали изборът ще е обективен или Корнелия ще се очисти от партийните си врагове.

„Нали знаете какво е „шпаргалка“ - малките листчета, които ти дават с имената на тези, за които трябва да гласуваш“, намекнаха за предстоящото пред Lupa.bg от червената опозиция. „Сблъсъкът на шпаргалките ще реши състава на Националния съвет“ - ясни бяха опитните партийци.

Знаковото отсъствие на пловдивския социалист Георги Гергов също събуди доста въпросителни.

Въпреки обяснението, че той е под карантина заради коронавирус, негови съпартийци разчетоха друга игра. „Това се нарича политическа болест...В политиката има блъфове“, коментираха те пред Lupa.bg.

Не случайно само преди седмица на последния червен пленум по повод Нинова Гергов изпусна репликата "Победата й ще я победи".

Дали наистина Корнелия Нинова ще прибегне до саморазправа с инакомислещите в БСП или ще преодолее егото си и ще им позволи да намерят място в Националния съвет на партията обаче ще разберем чак на разсъмване.

Снимка: Агнес Методиева