Нощта на театрите идва на 20 ноември

Турове зад кулисите, импро театър и изложби ще зарадват почитателите на сценичните изкуства

Култура
11:21 - 16 Ноември 2021
1676
Нощта на театрите идва на 20 ноември

Европейската инициатива "Нощ на театрите" ще отбележи своята девета година в България и на 20 ноември ще събере в 14 вълнуващи часа десетки съдържания в 11 града (София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Сливен, Кърджали, Търговище). Към момента (поради динамичната обстановка) се планират събития както на живо, така и в различни онлайн платформи.

Интригуващо подгряващо събитие са подготвили от театър "Реплика" - на 19 ноември в 18 ч. в Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" символично ще бъде "отворена" Нощта на театрите с представление в осем части (всяка по 45 мин., с антракт по 15 мин. между тях) по романа на Ф. М. Достоевски "Престъпление и наказание", под режисурата на Георг Жено. Спектакълът ще започне в петък, но реално част от него ще се случи и в първите часове на 20 ноември, тъй като общата му продължителност е 8 часа.

В София Нощта се провежда с подкрепата на Столичната община и ще започне от сутринта с детски представления в Софийската опера и балет, Младежкия театър "Николай Бинев", Театър "Възраждане", Университетския театър към НБУ и Руския културно-информационен център. В 12 и в 13.15 ч. Софийската опера и балет ще "отвори" вратите си за тур зад кулисите. Включването в разходките е с предварителни записвания и до изчерпване на местата, които заради противоепидемичните мерки са с намален капацитет. 

Точно в 12 ч. ще започне и откритото студио Live Cam "Другата страна на театъра", което ще се излъчва на живо във фейсбук за всички почитатели на театралното изкуство в България и по света. Тази година за различните лица на театъра ще разкажат и режисьорите, и драматурзите, и актьорите. Част от темите, които ще се дискутират, са свързани с театъра в КОВИД ерата и възхода на новите формати, кризата и трансформацията в изкуството, българската драматургия тук и сега на театралната сцена, както и новите пространства за култура. Ще има преки включвания от Чикаго, Лос Анджелис и Тулуза.

Следобедната и вечерната програма ще предложат богат избор от представления в повечето театри в София, както и няколко импро сесии в ХаХаХа импро палас (вкл. и с онлайн излъчване). Специално за Нощта са планирани и представления в по-късни часове (след 21 ч.), за да могат зрителите да гледат повече спектакли. 

Европейската Нощ на театрите е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената, за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът започва през 2008 г. в Хърватска - иницииран от Детски театър Добрава и Театър Шибеник. Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия.