Носител на „Оскар” и Дарина Павлова снимат филм за Борис III  

Режисьорът Биле Аугуст посвещава лентата на спасяването на българските евреи

Култура
17:40 - 13 Март 2019
2348
Носител на „Оскар” и Дарина Павлова снимат филм за Борис III
 

Носителят на „Оскар” датският режисьор Биле Аугуст заедно с филмова студио „Ню Бояна” и Дарина Павлова ще заснемат игрален филм за цар Борис III и за спасяването на българските евреи. Новината съобщи лично режисьорът, който пристигна в София за премиерата на последната си лента „Щастливеца Пер” в рамките на София филм фест. Унас той получи и наградата на Международната федерация на филмовите критици (ФИПРЕСИ).

Снимките на военната сага са планирани за догодина в България. Работното заглавие на филма е „Добрият цар” и ще е „за цар Борис III, за Втората световна война и за прекрасния български народ”, сподели пред българската публика Биле Аугуст. Сценарият е почти готов.

„Към мен се обърнаха българската продуцентка Дарина Павлова и американският продуцент Ави Лернер, който е шеф на студио „Ню Бояна”, да направя филм за цар Борис III по времето на Втората световна войнаобясни Аугуст. – Трябва да призная, че не знаех нищо за тази история, но ми стана интересно и научих за отношенията му с Хитлер и за спасяването на българските евреи.“

Режисьорът разкри, че в момента работи по сценария заедно със сценариста на „Нощен влак за Лисабон” и „Сбогом, Бафана” Грег Латър и се надява в началото на 2020-а да започне снимки на „Добрият цар” в София.

„Историята е невероятна  продължи Аугуст. – Във филма ще има и една любовна история между шофьора на цар Борис, който е евреин, и една дама от правителството.“

По думите му, филмът няма да е биографичен за цар Борис, ще бъде драма за отношенията между хората – основна тема в неговото творчество. Биле Аугуст решил да разкаже тази история, защото не е чувал нищо за нея и смята, че е много важно светът да разбере за нея.

Датският режисьор не е първото, дори не е второто голямо име от кино индустрията, което дава заявка да запечата на лента живота на цар Борис III. Канадецът с български корени Тед Кочев също беше заявил своето желание да снима филм за него и това обещание отново бе направено в рамките на „София филм фест“, но преди 2 години.

Биле Аугуст е роден през 1948 в Бреде. Той е един от най-известните и доказани скандинавски режисьори, а също така и един от най-продуктивните. Автор е на над 30 филма от дебюта си през 1978 г. насам, като голяма част от тях са адаптации по книги. Носител е на "Оскар", "Златна палма" и "Златен глобус" за "Пеле Завоевателя" (1987) и "Златна мечка" за "Госпожица Смила и нейното усещане за сняг" (1997). Сред известните му англоезични заглавия е екранизацията по "Клетниците" на Виктор Юго с Лиъм Нийсън и Джефри Ръш от 1998 г.

В подготвяния осем години "Щастливеца Пер" той извършва не само дисекция на религиозно и класово разделената Дания през XIX век, но, както намеква в интервюта, също така прави паралели с амбициите на младото поколение днес и нуждата постоянно да заявяваш себе си пред обществото, дори и това да не се случва по най-автентичния начин.