Носителите на "Икар" Дина Маркова и Боян Арсов създадоха "Аутсайдер"

Новият пърформанс ноар на младите режисьори откри театралния сезон на Yalta Art Room в София

Култура
15:01 - 24 Септември 2022
8760
Носителите на "Икар" Дина Маркова и Боян Арсов създадоха "Аутсайдер"

Спектакълът "Аутсайдер" на младите актьори и режисьори Дина Маркова и Боян Арсов откри на 22 септември театралния сезон в новото пространство за култура в София Yalta Art Room. Постановката в стил пърформанс ноар, базирана на експериментален текст за театър, е проект на Театър ЗОНГ, създаден преди пет години от двамата творци.

Спектакълът разказва историята на Виктор - млад мъж, който се обвинява за смъртта на сестра си, и тръгва по следите на изчезналата преди 15 години Лора. Така той попада на странно място, където среща Ема и нейните пациенти. Убеден, че срещу сестра му и не само нея е било извършено престъпление, което обитателите на мястото крият от него, Виктор се съгласява да остане и да се подложи на експериментално лечение. Дали ще успее да открие това, което търси, или ще остане завинаги затворен между стените на миналото?

"Аутсайдер" е текст за загубата като процес на изцеление. Животът на героите се състои от поредица от загуби, които водят до освобождаване на личността от самата себе си и нейните обвързаностите със света: загуба от миналото, загуба на връзка с останалите, загуба на илюзиите, загуба на живота. Само чрез тоталната загуба на идентичност, в пълното себеотрицание, те вярват, че ще могат да постигнат изцелението и да рестартират живота си отначало.

Автор на пиесата е Дина Маркова, а Боян Арсов е режисьор и сценограф. В спектакъла участват Владимир Ковачев, Дина Маркова, Мартина Кръстева, Захари Турманов, Александър Андреев/Павел Емилов.

Театър "ЗОНГ" се ражда през 2017 г. като колаборация на Боян Арсов (актьор) и Дина Маркова (режисьор) и е естествено продължение на съвместната им работа в Театралната академия. Името на Сдружението ЗОНГ (немска дума, означаваща песен; в театъра на Брехт "зонговете" са песни с послание) е препратка към това, че Театър "ЗОНГ" има за цел да създаде духовно пространство за социално-ангажиран театър с фокус върху важни за съвременния човек, обществено-значими теми и проблеми. Дина Маркова и Боян Арсов са носители на наградата на Съюза на артистите "Икар".

Боян Арсов и Дина Маркова са създателите на Театър ЗОНГ

След първата много успешна година, наситена с над 90 събития, 7 театрални премиери, 3 танцови пърформанса и представени над 20 различни заглавия от страната и чужбина, екипът зад независимото пространство Yalta Art Room, което се намира в едноименния клуб в сърцето на София на бул. "Цар Освободител" 20, обещава още по-смислен и смел сезон, както и славен път за реализация на проекти на млади хора.

Yalta Art Room доказа, че има култура и тя може да се прави от младите независими артисти на високо ниво. Създатели му - Василена Винченцо Коломоец и Васил Дуев-Тайг споделят, че мисията им е да създадат място за произведения на млади творци от всички сфери на изкуствата.

През новия сезон публиката на Yalta Art Room ще се срещне и с професионализма на млади имена като Боян Крачолов, Димитър Илиев, на хореографите Марион Дърова, Емилия Тончева и др., а сред текстовете, които ще се качат на сцената са освен няколко авторски заглавия, "Леонс и Лена" от Бюхнер, "Смердяков" по "Братя Карамазови" от Достоевски и др.


Снимки: Владимир Друмев