Носителят на "Златна палма" Иван Веселинов подреди изложба за 90-ия си юбилей

Филми, свързани с кариерата му на аниматор, може да бъдат гледани в галерия "Райко Алексиев"

Култура
17:00 - 21 Юни 2022
6396
Носителят на "Златна палма" Иван Веселинов подреди изложба за 90-ия си юбилей

На 24 юни (петък) от 19.00 ч. в зала "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници на ул. „Георги С. Раковски“ № 125 се открива ретроспективната изложба "Латерали" на едно от емблематичните имена в българската анимация - Иван Веселинов. Тя е по повод неговия 90-годишен юбилей и до 9 юли ще могат да се видят над 200 негови картини, както и видеофилми, свързани с кариерата му на аниматор.

Иван Веселинов е художник, карикатурист, режисьор и сценарист на анимационни филми. Роден е на 22 март 1932 г. в ловешкото село Крушуна. Завършва ветеринарна медицина и работи известно време като ветеринарен лекар.

През 1968 г. завършва приложна графика в Художествената академия при проф. Александър Поплилов. От 1997 г. е преподавател в Нов български университет в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. Той участва в подготовката на бъдещите професионалисти като лектор, сценарист и ръководител на студентски филми, получили наши и чужди отличия. През 2003 г. е удостоен със званието "Почетен професор на Нов български университет" за заслуги към университета и българското анимационно кино.

Член е на Съюза на българските художници от 1976 г., както и на Съюза на българските филмови дейци. Автор е на десетки анимационни филми, работи в областта на илюстрацията и оформлението на различни издания. Носител е на поредица значими национални и международни награди като сценарист, художник и режисьор.

През 1971 получава "Златна палма" от Международния филмов фестивал в Кан за най-добър късометражен филм за "Малка дневна музика", а през 1970 г. "Сребърен дракон" на филмовия фестивал в Краков за "Наследници".

През 1980 г. Иван Веселинов получава награда за световно постижение в областта на детските филми от Lincoln Center, Ню Йорк, връчена от Ленърд Бърнстейн, за филма "Ръчичка-ръкавичка". А през 1985 г. взима награда за "Страх" в Краков, Полша, където призът му е връчен от Кшищоф Зануси.

Признанието му като карикатурист се измерва и с много награди, сред които Награда на СБХ на името на Илия Бешков за сатирична графика и карикатура (1988), Първа награда от Националната изложба на карикатурата (1996), Специална награда на секция "Карикатура" на СБХ за цялостно творчество (2010).

Иван Веселинов е и автор на корици на множество книги, сред които "Митове" на Йожеф Роман, "Капанът" на Евелин Марш, "Отвъд тази бариера..." на Ромен Гари, "Остри оръжия" на Уилям Голдман.

Изложбата е посветена на 30-ата годишнина от създаването на НБУ, като част от представяне на личностите-създатели на департамент „Кино реклама и шоубизнес“. Куратор на изложбата е проф. Моника Попова, а събитието в чест на Иван Веселинов ще бъде открито от друг емблематичен аниматор и художник - Анри Кулев - Почетен професор на НБУ, създател на програма „Анимационно кино” в НБУ и дългогодишен преподавател в университета.

На снимката горе: Иван Веселинов в кадър
от филма на режисьора Андрей Кулев
"Човекът с лулата", посветен на художника