Носителят на "Златна палма" от Кан ще гостува на "София филм фест"

За 2019 г. "Паразит" има над 100 награди и 150 номинации

Култура
13:11 - 06 Януари 2020
1773
Носителят на "Златна палма" от Кан ще гостува на "София филм фест"

Филмът "Паразит", носител на "Златна палма" от Кан (2019), ще бъде част от фестивалната програма на 24-ия "София филм фест", съобщиха от "Арт фест".

Корейският режисьор Понг Джун Хо е познат на публиката, тъй като негови творби участват в най-авторитетния кинофестивал от 2006 г. Тогава е премиерата на "Чудовището" (The Host), удостоен с наградата C.I.C.A.E. През 2008 и 2009 г. в "Особен поглед" са представени последователно триптихът "Токио!" (режисиран заедно с Мишел Гондри и Леос Каракс) и "Майка".

През 2017 г. "Окджа" (Okja) беше номиниран за "Златна палма", а миналата година режисьорът бе удостоен с тази престижна награда за седмия си пълнометражен филм "Паразит" (Parasite).

Творбата беше номинирана за три награди "Златен глобус" и спечели за най-добър чуждоезичен филм, в Торонто взе Наградата на публиката, в Сан Себастиан - наградата на ФИПРЕСИ за филм на годината. Само за 2019 г. "Паразит" има над 100 награди и 150 номинации.

"В тази завладяваща комедия корейският майстор на киното преплита напрежението от нахлуването в непознат дом с остра критика на социалното неравенство, пише Изабел Стивънс от Sight & Sound magazine. Увлечени в играта да познаем кое от двете семейства е по-порочно, едва накрая осъзнаваме, че капитализмът е истинският паразит. Съвсем неочаквано, след финалния обрат оставаме с нежния размисъл за семейната любов, която винаги надделява, и винаги закъснялото прозрение, че дом не може да се купи с пари".