Носителят на "Златната топка" става ясен днес в Париж

Роберт Левандовски и Карим Бензема са сред основните фаворити

Спорт
13:36 - 29 Ноември 2021
1398
Носителят на "Златната топка" става ясен днес в Париж

Тази вечер ще стане ясно името на носителя на най-престижното индивидуално отличие в европейския футбол - "Златната топка" на "Франс Футбол". Церемонията в Париж започва в 21,30 часа българско време.

Миналата година наградата не бе присъдена заради пандемията от коронавирус, а през 2019 победител бе Лионел Меси. Сега аржентинската суперзвезда отново е главен фаворит за приза.

През 2021 година Меси спечели първия си трофей с националния отбор на Аржентина, триумфирайки на “Копа Америка”. Той стана и реализатор №1 на испанското първенство за сезон 2020/21 с 30 гола, а през лятото облече фланелката на Пари Сен Жермен. Ако Меси грабне наградата, това ще бъде за него рекордна седма “Златна топка”. С 5 е португалската суперзвезва Кристиано Роналдо.

Другите двама основни претенденти за отличието са Роберт Левандовски и Карим Бензема. Полският нападател на Байерн (Мюнхен) Левандовски прави поредния си силен сазон с фланелката на баварците. През май тази година той счупи рекорда на легендарния Герд Мюлер за най-много попадения в германското първенство в рамките на един сезон. Рекордът на Мюлер бе 40, а Лева пренаписа историята, реализирайки 41 гола.

Бензема също не спира да бележи голове, но с фланелката на Реал Мадрид. След напускането на Кристиано Роналдо през 2018 година французинът постепенно се утвърди като един от най-важните и на практика незаменими футболисти на “лос бланкос”. Този сезон той вече има 16 гола във всички турнири, а през миналия завърши на второ (заедно с Жерард Морено от Виляреал - б.р.) място в класирането при топголаджиите в Ла Лига с 23 попадения. Тази година Бензема триумфира и с националния отбор на Франция в Лигата на нациите.

Силна година имаше и египетският нападател на Ливърпул Мохамед Салах. Той е лидер от началото на сезона в Топ 5 първенствата на Европа по показателя гол + асистенция (11+8). Халфът Жоржиньо пък спечели Шампионската лига с Челси и Евро 2020 с Италия, но ще се приеме като изненада, ако стане носител на "Златната топка".

Тази вечер ще стане известно и името на най-добрата футболистка за 2021 година. Сред номинираните не е победителката за 2019 година Меган Рапино (САЩ), а сега за топфаворитки за приза са смятани Алексия Путеяс от Барселона и Вивиан Миедема от Арсенал. Путеяс има шанса да стне първата испанка, печелила “Златната топка” при дамите.

Основен претендент за наградата “Копа” за най-добър млад футболист на годината пък е халфът на Барселона Педри. Тийнейджърът вече бе обявен за №1 сред играчите до 21 години в престижната анкета на италианското издание “Тутоспорт”.

Ще бъде любопитно да разберем и кой ще спечели наградата за най-добър вратар на годината. Един от фаворитите за наградата “Яшин” е Джанлуиджи Донарума, който бе избран за играч на Евро 2020, където триумфира със златните медали с Италия. Тибо Куртоа (Реал Мадрид), Ян Облак (Атлетико Мадрид) и Мануел Нойер (Байерн Мюнхен) са други сериозни имена, номинирани за тази награда.