Нострадамус: Астероид удря Земята през 2021 г.

Зоната на здрача
15:04 - 06 Януари 2021
10371
Нострадамус: Астероид удря Земята през 2021 г.

Нострадамус предсказал, че астероид ще удари Земята през 2021 г. и това щяло да навлече множество беди на човечеството. Но краят на света нямало да бъде тази година, а след повече от две хилядолетия.

Това в момента набира популярност из западните медии, където отново се вадят предсказанията на френския ренесансов астролог, медик и математик. Трябва да се каже обаче, че в нито едно от своите предсказания той не посочва конкретни дати и всичко е въпрос на тълкувание, съобщава вестник "Телеграф."

XVI век

През 1555 г. Нострадамус за пръв път публикува своите видения. Там има една единствена конкретна дата – 3797 г., когато се очаква краят на познатата ни човешка цивилизация. Останалото са интерпретации. Неговите последователи вярват, че той е бил способен да предупреди човечеството за редица беди и злини. Нострадамус, според някой от вярващите, говорил за чума, която ще пристигне под формата на „кралица“ (корона) от Изток (Китай). Въпреки това, липсват сведения за предсказанието по отношение на коронавируса, което означава, че вероятно е лъжлива онлайн новина, която се опитва да събере популярност чрез социалните медии, използвайки името на историческата фигура.

Зомби

Според тълкуванията на едно от предупрежденията на пророка, което гласи: „Полумъртвите ще подскачат от страх и изненада“, това насочвало към появата на зомби. Тълкувателите ги ситуират до няколко години, като вина за тях щял да има руски учен, който ще създаде биологично оръжие, превръщащо хората в зомбита. Текстът твърди още: „Мъртъв от злоба, той (руският учен) ще предаде блясък на останалите и ще причини огромни злини в най-възвишения момент“.

В друг откъс от сведенията пророкът пише: „В небето някой ще види огън с дълга опашка от искри“, което се тулкува, че астрологът предсказва възможен удар от астероид. Може би това твърдение се отнася до астероида Апофис, открит през 2009-та, класифициран като потенциално бедствие за планетата, на която живеем. Въпреки това, НАСА премахна обекта от застрашаващия ни списък съвсем наскоро.

Според други теории Нострадамус е видял и частица от развитието на изкуствения интелект, което силно проличавало в цитата: „Новият мъдрец със самотен ум, достига до безсмъртие благодарение на своите ученици“.

Проблем

Има три основни спънки в работата на прочутия френски мистик. Първата е, че езикът, на който пророкът оставя своето наследство, е старинен френски, следователно преводът на друг език изисква и изключително прецизни и задълбочени познания не само по лингвистика, но и по астрономия и други науки.

Вторият проблем се корени в прикритата симпатия на преводачите към пророка. Като негови фенове, те често се опитват да напаснат преводите с вече случили се събития.

Третият минус е поетичният изказ на предсказанията, който отново позволява лесно да се намират възможни „следи“ за вече случили се събития, които създават грешки в преведените текстове.

Въпреки това, Нострадамус е един от малкото автори, четени през вековете, та чак до днес. Неговите ум и дарба ни вдъхновяват да мислим за бъдещето и звездите в небето.