Нотариуса е изнудвал Арабаджиеви за 1 млн. лева, пише в доклад

Изобщо не сме мислили върху варианта да няма ротация, заяви зам.-шефът на НС

Топ
14:09 - 16 Февруари 2024
3443
Нотариуса е изнудвал Арабаджиеви за 1 млн. лева, пише в доклад

Не разсъждаваме върху вариант да няма ротация. Нашето мнение е, че този компромис, който направихме преди 9 месеца, няма смисъл да бъде хвърлен на боклука, казано образно. Да има правителство в този формат е най-доброто, което може да има в този момент България и призовавам всички политици да бъдат отговорни за това ротацията да се случи плавно.

Това заяви зам.-председателят на парламента и депутат от ПП-ДБ Никола Минчев в кулоарите на парламента. По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партньорите се отдалечават от ротацията и тя може да не се случи точно на 6 март.

Разчитам, че Денков и Габриел ще успеят да договорят такива параметри, които да са приемливи за абсолютно всички. Но напомни, че позицията на ПП към момента е, че вътрешният министър трябва да е техен.

На въпрос дали ПП-ДБ са дали на Денков картбланш да преговаря да не е той външен министър, Минчев обясни: "Дали сме картбланш на Денков да преговаря, това, което договори с Габриел ще го разгледаме след това. Вярвам в неговия разум и съм сигурен че ще се получи добър резултат."

Минчев, който е председател на временната парламентарна комисия за разследване дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса.

Този доклад, който Атанас Атанасов е получил, съм го изпратил на всички членове на комисията. В него се описва как е функционирала групата около Нотариуса, има списък с няколко имена на хора, които са посещавали клуба. Моето желание е тези имена да ги получим по институционален ред и в хода на работата на комисията да изскачат, както това се случи с името на Емил Писков, който беше споменато от страна на Антикорупционния фонд, разказа Минчев.

Същото е написал Минчев и в писмото, което е разпратил до колегите си от комисията - че докладът и списъкът с имената няма официално потвърждение и може да се използва само като насока.

Не съм преброил имената в списъка. Около 8-10 са, няма имена на политици, допълни Минчев. Той не знае източника на Атавасов.

Не искам да обявявам аз публично тези имена, трябва по институционален ред да ги получим, защото иначе всеки може да излезе и да хвърли някакво име, каза още депутатът от ПП-ДБ. 

Има описани и конкретни казуси, макар че това е доста бегло споменато, допълни Минчев. Споменати са Ивайла Бакалова, семейство Арабаджиеви - че и те са били жертва на групата около Нотариуса. Бобокови не били споменати.

Запитан дали това е атака срещу Иван Гешев, Минчев отговори: "Дали самият Иван Гешев е свързан с дейността на групата - от изнесените до момента публично факти и обстоятелства изглежда, че да. Дали е атака персонално срещу него - не мисля."

В рамките на комисията събираме информация, доказателство се надявам да събира прокуратурата, това е от нейната компетентност. 

Запитан за списъка на лица, които Гроздан Караджов от ИТН  поиска също да бъдат изслушани в комисията, Минчев обясни: Главни прокурори, шефове на ГДБОП и ДАНС ми изглеждат ми институции, които са пряко свързани с разследването на дейността на тази група и ще бъдат изслушани със сигурност. За МФ и НАП зависи какво е тяхното касателство. Гръцкият бизнесмен твърди, че е изнудван от конкретен служител на НАП - те са свършили своята работа, защото са образували преписка за отстраняване на този служител за конфликт на интереси. Не виждам какво налага разпитването на Василев и Спецов точно по този казус. Но всеки, който има някаква връзка и трябва да бъде разпитан, за да се изяснят детайли по казуса, ще бъде.