Нов „Житейски алманах“ събира мъдростта на Петър Дънов

Луксозното издание излиза по случай 160-годишнината от рождението на Учителя и 80-годишнината от смъртта му

Изповеди
16:01 - 29 Август 2024
1532
Нов „Житейски алманах“ събира мъдростта на Петър Дънов

„Където няма любов, мъдрост и истина, там е адът“, „Ако не давате, вие не може да се чистите. Ако не давате, не може да растете“, „Доброто е кръвообращението на човека“… Това е само малка част от безценните и вечно актуални послания на Петър Дънов, събрани в новия „Житейски алманах“. Луксозното издание с твърди корици и стилно оформление е налично по книжарниците със знака на „Кръг“ от 29 август.

Формалният повод за излизането му са 160-годишнината от рождението на Учителя и 80-годишнината от смъртта му, които се отбелязват през 2024-та. На Алея на книгата между 9-и и 15 септември джобният том ще се предлага с голяма отстъпка на 38-а шатра пред НДК. Всички други издания на „Кръг“ също ще могат да се закупят с атрактивни намаления, включително най-новите – сатиричният роман „Бог да ви поживи, господин Роузуотър“ от Кърт Вонегът и сборникът с разкази „Пътят на любовта“ от Алис Мънро.

Своеобразен наръчник за по-добър живот, „Житейски алманах“ е обособен в три раздела, за да улесни читателите: „Човекът и неговата същност“, „Светът, в който живеем“ и „Най-същественото е невидимо“. Включени са най-важните напътствия и най-дълбоките мъдрости и прозрения на Дънов за българите, за мъжете, жените и децата, за силата на мисълта и на думите, за природата, дома и парите, за доброто и злото, за любовта, хармонията, свободата и др.

Близо половинвековната мисия на Учителя да лекува духа и тялото на хората и да им покаже пътя към смирения и осмислен живот го нарежда сред най-забележителните личности в новата българска история. Както пише Александра Минева – авторката на увода в „Житейски алманах“, Дънов е „посветил целия си живот на това да изгради и развие своето собствено религиозно-философско учение, чиито основни принципи са любовта, мъдростта, истината, справедливостта и добродетелта.

Следването на т.нар. „езотерично християнство“ цели да предпазва хората от болести, да ги уравновеси вътрешно и да ги направи човеколюбиви – неща, които с течение на времето стават все по-необходими и труднопостижими. Затова и 80 години след смъртта на Учителя последователите му продължават да се множат, а влиянието му отдавна излиза далеч извън границите на България“.

„Петър Дънов. Житейски алманах“ е вторият том за всеки дом, публикуван от „Кръг“ през настоящата година – след „Книга за здравето“. Тя предизвика огромен интерес у читателите, тъй като е предимно с практическа насоченост и включва най-важните съвети и лечебни рецепти на Беинса Дуно, обхващащи състояния от целия медицински спектър, но и инструкции за физически упражнения и препоръки за вкусна и полезна храна. До края на 2024-та със знака на издателството ще излезе и трети том, посветен на делото на Учителя.

По традиция и тази година на 19 август стотици негови последователи от „Бялото братство“ изпълниха специалния кръгов танц Паневритмия край Седемте рилски езера. Той е кулминацията на ежегодния събор там, който води началото си още от края на 20-те години на миналия век и цели цялостно прочистване чрез синхронизиране с природата. Датата, на която се изпълнява танцът, отбелязва началото на Божествената Нова година според Дънов.