Нов европейски орган за медийната свобода в ЕС

Новини
21:34 - 26 Септември 2023
1861
Нов европейски орган за медийната свобода в ЕС

Нов европейски орган - Европейски съвет за медийни услуги - ще следи за защитата на медийната свобода в Европейския съюз.

Създаването му е заложено в новия Европейски закон за свободата на медиите, който ще бъде дебатиран и гласуван в пленарна зала на следващото заседание на Европарламента в началото на октомври, пише standartnews.com.

Предвижда се органът да бъде независим от Европейската комисия.

Той ще издава становища относно прилагането на европейското медийно законодателство в държавите от ЕС и ще взима решения, които засягат медийните пазари и концентрацията им.

Новият европейски медиен закон предвижда забрана на всички форми на намеса и натиск върху медиите, включително принуждаването на журналистите да разкриват източниците си.

Ще бъде забранено подслушването и използването на шпионски софтуер срещу тях,

освен в случаи на сериозно престъпление и след съдебно решение.

Законопроектът предвижда публичност на медийната собственост, а също така и прозрачност на държавната реклама и държавната финансова помощ за медиите. Предвижда се също така държавите-членки да финансират обществените медии чрез многогодишни бюджети, за да се предотврати политическа намеса и да се осигури предвидимост на финансирането.

Европейският закон за свободата на медиите цели по-голямо разнообразие, свобода и редакционна независимост на европейските медии, каза на семинар на журналисти докладчикът по темата Сабине Верхейен (EНП, Германия). Според нея свободна на медиите е сериозно застрашена в някои от държаните на ЕС, затова новият закон цели защитата на журналистите и опазването на медийната независимост.