Нов формат: Практически и междупредметни задачи ще включват изпитите след 7 клас

Учениците, които в момента са в 5 клас, ще бъдат първият випуск, който ще покаже знания в различната изпитна форма

Актуални новини
18:06 - 04 Декември 2023
2390
Нов формат: Практически и междупредметни задачи ще включват изпитите след 7 клас

Много повече практически и междупредметни задачи ще има още от тази година на изпитите за Национално външно оценяване на учениците, които завършват 10. клас. От следващата учебна година за първи път подобен формат изпит ще се проведе и за децата от 4. клас. Учениците, които в момента са в  5. клас, ще бъдат първият випуск, който ще се яви на изцяло нов формат за изпита след 7. клас през 2025/2026.

Това обяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на брифинг в МОН, на който бяха представени мерки за промени в училищното образование. 

Новите типове задачи в изпитните формати ще изискват решения, в които се използват знания по няколко различни дисциплини и те се прилагат на практика в конкретния казус. 

„Знаем колко важен е изпитът след седми клас. Затова искаме да дадем време за пренастройване на системата и да се помогне децата да бъдат ефективно подготвени за новия формат“, подчерта министър Цоков.  

Той акцентира и върху мерките, които се взимат, за да се променят учебните програми и да се изработи визия за изцяло нови, за да може образованието да подготвя хора с компетентности и умения за живота.