Нов газопровод между Полша и Литва влезе в експлоатация

Капацитетът на тръбата достига 4 милиарда кубически метра газ годишно

Новини
12:13 - 03 Май 2022
1147
Нов газопровод между Полша и Литва влезе в експлоатация

Газопроводът (Gas Interconnection Poland-Lithuania), свързващ Полша и Литва, влезе в експлоатация, съобщи основният оператор за транспортиране на природен газ в Литва Amber Grid.

Дължината на газопровода е 508 километра. По данни на в-к „Комерсант“, капацитетът на новия газопровод достига 4 милиарда кубически метра газ годишно. За сравнение, годишно потребностите от газ на България са около 3 млрд. куб. метра. Полската страна ще може да използва 1,9 милиарда кубически метра газ годишно. Полша се предвижда да получава 230 000 кубически метра газ на час, а Литва - 217 000 куб. м на час.

„Това е важен етап в историята на развитието на енергийната независимост на Литва и Полша, особено в контекста на сигурността на доставките на газ.

Имайки възможност да транспортират газ през газопровода GIPL, Литва и Полша повишиха не само собствената си енергийна сигурност, но и сигурността на балтийските страни и Финландия, което е особено важно в настоящите геополитически условия“, коментира главният изпълнителен директор на Amber Grid Немунас Бикниус.

В края на април „Газпром“ спря напълно доставките за България и Полша, след като страните отказаха да преведат плащането за доставките на природен газ от 1 април по новата сметка в рубли на компанията. Транзитът на газ през двете страни се запазва.