Нов храм откриха археолозите в Древен Египет

Предмети показват името на Рамзес II

Мистика
21:37 - 12 Април 2020
3351
Нов храм откриха археолозите в Древен Египет

Египетски и американски археолози са открили в Абидос неизвестни досега хранилища в храма на Рамзес II, както и ритуални дарове, погребани в основата преди построяването му, съобщи пресслужбата на Министерството на антиките на Египет.

„Погребаните подаръци включваха храна, подноси с името на Рамзес II, малки медни копия на строителни инструменти, глинени съдове, покрити с йероглифи, и овални кварцитни камъни“, обяви Мустафа Вазири, генерален секретар на Висшия съвет за антики на Египет.

Освен това учените са открили основата и фрагменти на десет големи складови помещения, които са били част от храмовия комплекс. Вътре в тях, както археолозите предполагат, се е съхранявало зърно, други провизии и различни стоки. Според Вазири тези открития променят сериозно представите на учените за това как е изглеждал храмовият комплекс на Абидос в епохата на Новото царство - връхът в разцвета на Древен Египет.

Интересното е, че в стените на складовете са открити малки ниши, в които са били скрити разни погребални дарове, включително черепи и кости на свещени бикове, както и други дарове, принадлежащи към много по-късна епоха - Птолемейски Египет. Откритието според изследователи предполага, че този храм, както и фигурата на Рамзес II, продължават да бъдат почитани хиляди години след смъртта на фараона.

Както отбелязва Самех Искандер, ръководител на разкопките от Нюйоркския университет (САЩ), за археолозите е особено важно откриването на предмети с името на Рамзес II. Те потвърждават, че този храм е построен по време на управлението на този фараон, а не на баща му Сети I, както някои египтолози предполагат.

Храмът на Рамзес II е един от най-малките, но в същото време известни ритуални комплекси, които са построени на територията на древноегипетския град Абидос по времето на фараоните на Новото царство. Той е посветен на обожествения Рамзес II и баща му Сети I, както и на Озирис, Хор и други ключови египетски божества. Стените му са покрити с много барелефи, а на един от тях има стихотворение, което разказва за победата на египтяните над хетите в прочутата битка при Кадеш.