Нов компютърен вирус атакува любителите на порното

'Варенски'' записва еротичните сцени и така хаква паролите

Свят
21:07 - 19 Август 2019
2726
Нов компютърен вирус атакува любителите на порното

Експерти по киберсигурност предупредиха, че във виртуалното пространство върлува нов тип зловреден софтуер под наименованието ''Варенски''.

Вирусът поразява потребителите, които гледат порно, като програмата записва сцените, които наблюдават и в същото време ''разбива'' всички пароли на компютъра.

На този етап ''Варенски'' атакува предимно френски потребители, като им изпраща спам с прикачен към него аудио запис, но според специалисти в сферата на киберсигурността не е изключено скоро програмата да излезе от пределите на Франция и да обхване и други части на континента. 

Експертите препоръчват никога да не отваряме или още по-малко да инсталираме на компютъра ни файлове, отбелязани като ''спам'', защото техният източник в повечето случаи е неизвестен и зловреден, информира ''La Vanguardia''. Специалисти предупреждават още, че ''Варенски'' разпраща всякакви спам кампании чрез ботове, чрез които изпраща реклами за мобилни телефони с единствената цел да получи информация за тях чрез ''фишинг''. А такъв бот може да изпрати до 1500 имейла на ден. Вирусът е засечен за първи път през май тази година.