Нов кошмар за НАТО: Русия тества боен рояк изтребители, дирижиран от Су-57

Актуални новини
09:20 - 28 Юни 2020
78349
Нов кошмар за НАТО: Русия тества боен рояк изтребители, дирижиран от Су-57

Нов кошмар за НАТО - Русия е провела експеримент по използване на рояк изтребители Су-35, управлявани от въздуха от изтребител V поколение Су-57, съобщи ТАСС, цитирайки два източника от отбранително-промишления комплекс.

"Всичко бе в реални бойни условия. В рояка бе задействана група изтребители Су-35, а ролята на командно-щабен самолет изпълняваше Су-57", е заявил единият от източниците на агенцията.

Другият пък пояснява, че в бойния ред, който летците наричат рояк или стадо, се води информационен обмен между изтребителите в реално време - информационно-управляващата система на всеки самолет обработва данни както от своите датчици, така и от датчиците на другите. А използването на единно информационно пространство съществено увеличава ефективността при изпълнение на бойните задачи.

ТАСС обаче не разкрива кога и къде се е състоял експериментът.

Както отбелязва военният експерт и главен редактор на сп. "Арсенал Отечества" Виктор Мураховский, подобни изпитания са важни от гледна точка изграждане на единна информационна система на въоръжените сили на Русия.

"Работите по взаимодействие в боен ред имат важно значение. В перспектива информацията от всички сензори на самолета, а също от ПВО системата, от спътниците, от наземната техника, трябва да постъпва в единна обработваща система, която да създаде общо информационно поле за земя, въздух и космос. И тогава, чрез изкуствен интелект, ще се разпределят бойните задачи, в това число и на авиацията", пояснява експертът.

Той добавя, че подобни изпитания правят и САЩ с изтребителите F35. Но засега нито една от двете военни сили не е успяла да изгради подобна единна електронна система за всички видове войски.