Нов локаун: Връщат ли КПП-тата?

Актуални новини
08:05 - 18 Март 2021
13834
Нов локаун: Връщат ли КПП-тата?

Днес около 10 часа сутринта ще стане ясно дали в България ще бъде въведен национален локдаун или само в София ще бъдат въведени строги противоепидемични мерки във връзка с ръста на заболели от коронамируса, както твърдят официалните данни. Новите мерки ще бъдат обявени на редовния брифинг на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и НОЩ.

Решение за национална карантина може да дойде на фона на поредния антирекорд - 4201 души са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, като 1097 са в София. Бройката на разболелите се с Ковид-19 отново е смущаващо висока, въпреки че случаите са със 173 по-малко от вчера. За последното денонощие са починали 136 човека - също тревожно много хора.

Локдаун за цялата страна е логично да има, но още не е решено, заяви снощи държавният главен здравен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев. Същевременно шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев настоя София да бъде затворена - т.е. за две седмици, което означава непосредстено до изборите на 4 април да бъдат затворени моловете, заведенията, фитнесите, театрите, кината, танцовите зали и всички други места за културни мероприятия. По думите му положението в София и столичните болници е сериозно.

„Предложението е за две седмици, но по-точната прогноза е за 3-4 седмици за всички. Стиснете зъби още малко. Говорим за една последна вълна, в която трябва да дадем по-малко жертви", обясни вчера доц. Кунчев.

"Факт е, че все повече деца има в болница с COVID-19. За щастие го карат леко. Групата на бременните жени също ме притеснява. Всичко това го отчитаме. Това са особености на този британски щам", каза още държавният главен здравен инспектор.

Варна няма да пристъпи към затваряне на този етап, обяви в сряда областният управител Стоян Пасев. “Бургас има близо 700 на 100 000 заразени, а Варна е с 400”, даде за пример той. В петък обаче щяло да се мисли за намаляване на работното време на моловете и заведенията, вместо да се затварят, разясни Пасев. Учениците в 5-и клас в областта също ще минат онлайн. В момента така учат от 6-и до 12-и клас. Областната РЗИ пък ще издаде заповед за увеличаване на леглата болни от коронавирус в лечебните заведения с 5%. COVID кабинетите в общинските ДКЦ-та във Варна ще работят с ново увеличено работно време.

Основният въпрос, който гражданите си задават е, ако бъде обявен национален локдаун ще бъдат ли въведени Контролно-пропускателни пунктове в градовете, подобно на тези, които бяха издигнати миналата година преди Великден. Тогава гражданите нямаха право да пътуват из страната без основателна причина.

Полските власти обявиха, че въвеждат карантинни мерки в цялата страна поради нарастващата трета вълна на епидемията. Решението за широкомащабно въвеждане на карантинни мерки ще влезе в сила на 20 март и ще бъде валидно до 9 април.