Нов мащабен протест пред парламента в Хонконг

Спорен закон предизвика най-голямата политическа криза в града от десетилетия

Свят
11:15 - 21 Юни 2019
1888
Нов мащабен протест пред парламента в Хонконг

Стотици хиляди протестиращи блокираха магистралата пред парламента на Хонконг, като настояха за оставката на пропекинския управник на града заради спорния закон за екстрадиция, който предизвика най-голямата политическа криза на територията от десетилетия.

Протестът се разрасна след като правителството отказа да удовлетвори исканията на демонстрантите да отмени законопроект, който би позволил екстрадирането на хора в континентален Китай. Единственото, което досега постигнаха протестиращите, е отлагане на законопроекта.

Движението се обърна към администрацията на главния управляващ на града Кари Лам, информира АФП. Опозиционните групи, инициирали най-масовите протести в историята на Хонконг, призоваха за пълното оттегляне на законодателството и настояват Лам да подаде оставка. След като се приближиха до главния правителствен комплекс на Хонконг преди пиковия час, стотици протестиращи - мнозина носещи маски за лице и скандиращи антиправителствени лозунги - се изсипаха на улица "Харкорт" пред сградата на парламента, блокирайки главната артерия напълно, преди да позволят на някои превозни средства да преминат през блокадата.

Призивът за днешния протест бе отправен от студентските съюзи на града, както и от неформални организатори в социални медии и приложения.