Нов обрат за Григор Димитров, на 1/2-финал е в Мелбърн!

Спорт
12:57 - 07 Януари 2022
4346
Нов обрат за Григор Димитров, на 1/2-финал е в Мелбърн!

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се изправя срещу Ботик ван де Зандсхулп в четвъртфинален двубой от турнира от сериите АТР 250 в Мелбърн. 

Григор започна с класическа комбинация сервис по диагонала и форхенд-уинър в опразнената страна на корта, след което стигна до 30-0 чрез остър и плосък бекхенд по правата, провокирал грешка от нидерландеца. Нова добра поредица от форхенди на българина доведе до неточност от съперника, а геймът бе спечелен с невърнат втори сервис по диагонала от полето за предимство - 1:0. Зандсхулп направи непредизвикана грешка от форхенд, след като преди това бе реализирал уинър - 15-15. Той продължи да използва предимно предната страна на ракетата си за организиране на разиграванията и с два такива удара зад подаването си дръпна с 40-15. Втората му атака на мрежата пък му осигури гейма за 1:1. Два невърнати сервиса по диагоналите Григор удължиха добрата му поредица от начални удари, а нов форхенд по обратния диагонал му осигури аванс от 40-0. Атака на мрежата след плитък ретур завърши успешно за българина и той набързо поведе с 2:1.

Ван де Зандсхулп продължи да сервира почти безупречно и отново загуби само една точка зад подаването си, като последната в гейма се получи след разнообразно и красиво разиграване, за съжаление приключило с неточност на българина - 2:2. Григор направи първата си непредизвикана грешка от форхенд, а после пресили бекхенд от средата на корта след много хубав и плътен ретур на съперника, за да се стигне за първи път до ситуация 15-30 в мача. Нова хубава точка с размяна на удари и от двете страни на ракетите завърши в полза на нидерландеца, след като Димитров не можа да прехвърли мрежата - 15-40. Първият брейк-бол бе отразен със сервис по правата в полето за равенство, но двойна грешка подари пробива на съперника - 2:3.

Димитров стигна до 15-30 след неуспешно воле на Ван де Зандсхулп, който продължаваше да атакува мрежата при всяка възможност. Нидерландецът компенсира предишната си неточност с уинър по диагонала от форхенд за 30-30, а Григор стигна до точка за рибрейк с красив дълбок форхенд до линията. Първото дълго разиграване в полза на агресивния през цялото време българин му осигури и връщане на пробива - 3:3. Страхотен форхенд на линията на нидерландеца му осигури предимство от 0-15, а после грешка от тази страна на ракетата на Григор доведе до 15-30. Невърнат втори (дълбок) кик сервис на Димитров в полето за предимство изравни резултата, а после още един супер начален удар на българина (по правата в дясната половина на корта) го доближи на точка от 4:3. Гришо обаче изобщо не се подготви за бекхенд, при който топката беше ниско в краката му и сгреши за дюс, но отново два невърнати сервиса му послужиха в подходящ момент - 4:3.

Два аса (общо три в мача досега) и още един хубав сервис на Зандсхулп го изведоха до 40-0, но Григор с поредица от мощни форхенди провокира две грешки за 40-30. Непредизвикано сбъркан бекхенд пък прати гейма в дюс и публиката все по-отчетливо почна да скандира на български в полза на любимеца си. След още едно равенство подсечените бекхенди на Димитров доведоха до грешка на нидерландеца и шанс за пробив, но той не бе оползотворен след грешка от бекхенд на Гришо в близост до мрежата. Слайсът от задната страна на ракетата на бившия световен номер 3 все повече носеше неприятности за противника му и се стигна до нов брейк-бол, но пресилен ретур на втори сервис изпари и него. Непредизвикана грешка от форхенд на българина даде авантаж на Ван де Зандсхулп, но плосък бекхенд-ретур на Григор се оказа печелившо решение за нов дюс. Нидерландецът с два добри сервиса все пак се измъкна в 10-минутния гейм и направи 4:4.

Непредизвикана грешка на Григор направи 0-15, но после той с две солидно изградени зад форхенда си точки успя да обърне до 30-15, за да дойдат две бързо и лесно спечелени разигравания с хубав първи сервис за 5:4. Григор имаше шансове да вземе три от следващите разигравания след ретура си, но в крайна сметка Ботик ван де Зандсхулп спечели първия си сервис-гейм на нула за 5:5. Две излизания на мрежата след начални удари на Димитров му осигуриха аванс от 30-0, а поредният коварен слайс от бекхенд допринесе за 40-0. Ново солидно присъствие на мрежата от българина и печелившо воле му гарантираха поне тайбрек.

Непредизвикана грешка от форхенд на Григор и сантиметри в аут от минаващ бекхенд позволиха на съперника му да поведе с 30-0, но бързо се стигна до 30-15 след размяна на удари от задната страна на ракетата в средата на корта. Ново продължително разиграване завърши с топка в мрежата на Ван де Зандсхулп и 30-30, но отново когато беше привикан на мрежата, Димитров стигна топката и не можа да я завърши успешно. Невърнат сервис по диагонала в полето за предимство осигури тайбрек на нидерландеца.

При 3-2 в своя полза Григор отправи бомба от бекхенд по правата, но нидерландецът някак си върна топката, а после нов мощен форхенд на Димитров не беше подкрепен с излизане на мрежата от негова страна. Последва елементарно сбъркана къса топка и съперникът се опази от мини пробив. Той дойде в следващия момент, но в полза на Ван де Зандсхулп след грешка от форхенд на Гришо - 3-5. При 4-5 пък световният номер 57 имаше два сервиса за спечелване на първия сет, но веднага мини брейкът беше върнат с отличен минаващ бекхенд само с движение на китката от българина. За съжаление, Григор можеше и да поведе с 6-5, но не се справи с поредното излизане на мрежата на съперника този път. Ван де Зандсхулп се възползва от сетбола си след две поредни целения на линиите и поведе със 7:6(5).

Димитров изглеждаше твърдо решен да се реваншира за нелепо изпуснатия първи сет и моментално наказа с дълбоки ретури неубедителните сервиси на нидерландеца, с което и стигна до два брейк-бола. Той направи няколко красиви отигравания в гейма, но последното беше най-качествено - минаващ форхенд по правата за 1:0 с пробив. Макар и не безметежно, българинът се справи със задачата да затвърди предимството си и поведе с 2:0, а после след грешка на съперника дори дръпна с 15-30 в третия гейм. Страхотен форхенд-ретур по късия диагонал позволи на Димитров дори да стигне до точка за още един пробив, но удар с рамката на ракетата му не му позволи да се възползва. Двойна грешка на ван де Зандсхулп даде още един брейк-бол на българина, но ас на милиметри по правата го неутрализира. Бекхенд-ретур-уинър на Гришо му даде трети шанс да пробие, но бомбите от сервис на нидерландеца не спираха - той просто рискуваше максимално с всеки начален удар. От четвъртия опит вече бившият номер 3 в света все пак стигна до брейк и поведе убедително с 3:0.

Григор определено се разигра и започна да "отпуска" ръката си и да ниже уинър след уинър от всякакви позиции на корта, а и първият му сервис му носеше предимство в разиграванията - 4:0. Нов минаващ форхенд-уинър и грешка на противника осигуриха аванс от 0-30 на Димитров, а пресилен подсечен бекхенд на нидерландеца доведоха до троен брейк-бол. От третия опит Гришо се справи с нов минаващ форхенд и поведе с 5:0, като щеше да сервира за "геврек". Григор с ас стигна до два сетбола и макар да загуби първия, се възползва от втория, за да затвори на нула сета за едва 27 минути игра - 6:0.

След като цял втори сет не можа да вземе гейм, независимо че сервираше като проценти по-добре от първия, все пак сега нидерландецът почна със спечелено подаване за 0:1. Страхотна къса с подсечен бекхенд на Григор спря устрема на съперника му, който беше повел с 0-15 и започваше да се самонадъхва с реплики. Ас номер 4 пък доведе до 30-15, а невърнат сервис по правата в полето за предимство - до 40-15, след което феноменален удар над най-високия край на мрежата осигури гейма на българина - 1:1. Разиграване от 21 удара при 30-15 можеше да бъде спечелено от Гришо след страхотна защита от негова страна, но късметът два пъти покри нидерландеца и той с целене на линиите се спаси от равенство, след което с невърнат сервис си взе гейма - 1:2.

Рутитен гейм с убедителни комбинации след сервис, плюс петия ас на Григор в мача до момента, изравниха резултата сравнително бързо на 2:2. Димитров направи поредния си изящен минаващ форхенд за 0-15, но сервисите на нидерландеца му даваха предимство в следващите две точки. Непредизвикано сбъркан форхенд на бившия номер 3 пък доведе до 40-15 и в крайна сметка без притеснения се стигна до 2:3. Изненадваща (едва втора в мача) двойна грешка на Димитров го постави под леко напрежение при 15-30, но той се справи с търпеливо разиграване по форхенди от средата на корта, изчаквайки неточност на противника. Грешка от бекхенд при опит за уинър по правата обаче доведе до първия шанс за пробив за когото и да е в третия сет, а втора поредна такава направи брейкът факт - 2:4.

За съжаление, без особени проблеми нидерландецът си спечели сервис-гейма и се доближи максимално до победата - 2:5. Все пак, Димитров взе набързо подаването си на нула, но трябваше да върне пробива задължително, за да остане в турнира. Григор отрази два мачбола с хубави ретури и вкара решителния гейм в дюс, като атакува мрежата и завърши с форхенд за 40-40. През целия трети сет Ван де Зандсхулп търсеше линиите и това му носеше успехи, но невероятната защита на Димитров в следващата точка го смути и достигна до грешка за брейк-бол. Поредната добра спасена топка осигури на българина шанс да направи форхенд-уинър пред опразнен корт и той го осъществи, за да елиминира изоставането си в пробивите - 4:5.

Въпреки отговорността на десетия гейм, Григор сервираше достатъчно уверено, за да може да си натрупа предимство още в началото на разиграванията и да си вземе без никакви трудности подаването за 5:5.

Търпеливо поведение от основната линия на Григор в дълго разиграване му осигури точка за 15-15, след като и двамата се разхождаха с форхенди по ширината на корта, а българинът отново демонстрира пъргавина и техника при настигане и отиграване на къса топка. Непредизвикана грешка от форхенд на нидерландеца индикира, че той може би се поддава на напрежението - 15-30, но пък сервисът му компенсираше всякакви други неточности в третия сет. Именно с два невърнати начални удара той за секунди обърна до 40-30, но Димитров го препарира с бекхенд-уинър по правата и вкара гейма в дюс. Сервис-мрежа отново се оказа печеливша тактика за Ван де Зандсхулп, но Григор повтори упражнението с бекхенд-уинър по правата и отново си осигури равенство.

Поредното продължително разиграване от основната линия завърши с грешка на нидерландеца и шанс за пробив на Гришо, но практически без игра той беше неутрализиран с нов отличен сервис и воле край мрежата на четвъртфиналиста в US Open. Форхенд-уинър по правата на Димитров го изведе до нов брейк-бол, но и той беше отразен след добра комбинация сервис-форхенд по диагонала на съперника. Поредните намерени неколкократно линии в едно разиграване от нидерландеца му осигуриха авантаж, но отново марков минаващ бекхенд от българина вкараха гейма в 5-и дюс и 12-а минута. Подсечен бекхенд на Григор затрудни излезлия към мрежата противник и осигури трети шанс за пробив, но пак хубав сервис по диагонала в полето за предимство бе подкрепен с излизане на мрежата и лесно воле. Тактиката му обаче не проработи в следващия момент и се стигна до седми дюс, след което и до четвърта възможност за пробив в актива на Гришо чрез поредния великолепен минаващ форхенд.

И тя се изпари обаче, защото нидерландецът прати топката в аут, но системата не индикира това, а на повторението се показа, че наистина ударът му е бил в аут. После съдията обясни, че повторението било сгрешено, което издразни Димитров. Битката обаче продължи в 9-и дюс и 17-а минута на гейма, като българинът си заслужи пети брейк-бол впоследствие с минаващ защитен бекхенд, който кацна точно върху линията. Най-после и пробивът стана факт и след неуспешно воле на мрежата и около 19 минути изключителна битка бившият номер 3 можеше да сервира за победата!

Не се мина и без драма в следващия гейм, защото нидерландецът поведе с 15-30, но Григор отново го обезкуражи с минаващ бекхенд, който беше върнат, само че последва лесен форхенд-уинър в празния корт за 30-30. Първият сервис на българина не му вършеше желаната работа, а двойна грешка даде шанс за пробив на съперника в критичен момент. Все пак, той беше бързо отразен, защото Ван де Зандсхулп пресили форхенд, тъй като явно бе скъсал кордажа на ракетата си. Той обаче получи нова възможност да вкара мача в тайбрек, защото пък бе ред на Григор да сбърка непредизвикано. И тя бе неутрализирана от Димитров след хубав сервис и форхенд по диагонала, а най-после първият сервис заработи по предназначение - първо за мачбол, а после и за влизане в интересно разиграване. Нидерландецът отново рискува и излезе на мрежата, но беше затруднен с минаващ форхенд, който не можа да върне в противниковата половина - нова драматична победа за Григор Димитров!