Нов пик на пандемията в Щатите

Над 157 млн. души от американското население са получили поне една доза ваксина

Свят
11:49 - 03 Август 2021
1218
Нов пик на пандемията в Щатите

Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ д-р Рошел Валенски каза на виртуален брифинг, че седемдневната средна стойност на случаите на коронавирус в САЩ надмина върховете от миналото лято, предаде АП.

Пикът на новите инфекции възлизали на 68 700 през летните месеци на 2020 г., но сега се е увеличил до 72 790 само през уикенда, показват данните, натрупани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ , разкри д-р Рошел Валенски.

"Въпреки че отчаяно искаме да приключим с тази пандемия, COVID-19 очевидно не е приключил с нас и затова нашата битка трябва да продължи малко по-дълго", припомни д-р Рошел Валенски.

Тя подчерта, че Делта вариантът на коронавируса е по-агресивен и че се предава по-лесно в сравнение с предишните варианти.

"Това е един от най-заразните респираторни вируси, за които знаем и които аз съм виждала в моята 20-годишна кариера," заяви д-р Валенски. Тя каза още, че страната се намира в ключов момент и "някои болници достигат капацитета си".

По официални данни 83 процента от новите случаи на Covid -19 в Съединените щати са на Делта варианта.

По данни на Белия дом наличието на Делта варианта е накарало повече хора да си поставят ваксина.

Над 157 млн. души или 47,5 на сто от американското население са получили поне една доза ваксина. Имунизационните центрове в страната са над 80 000.