Нов план "Маршал" ще е необходим за Украйна

Общата цена на възстановяването на страната вече е 500-600 милиарда евро

Русия
14:29 - 12 Май 2022
1765
Нов план "Маршал" ще е необходим за Украйна

Президентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Вернер Хойер подкрепи план, подобен на Плана "Маршал" на стойност няколко трилиона евро за възстановяване на Украйна, обещавайки кредитната помощ на ЕС за това, което според него трябва да бъде глобално спасително усилие, предава Ройтерс.

Хойер каза, че Европа не трябва да бъде оставяна сама да поеме огромната сметка от руската инвазия в Украйна, която според него може да достигне трилиони евро

Съгласно Плана "Маршал", приложен след Втората световна война, Съединените щати предоставят на Европа днешния еквивалент на около 200 милиарда долара за четири години за икономическа и техническа помощ.

Обръщайки внимание на необходимостта от подобна програма за Украйна, Хойер каза пред Ройтерс, че цената на възстановяването на страната е била обсъждана на последните срещи в ООН, Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон.

"Колко ще струва възстановяването, реконструкцията на Украйна? Различни числа летяха из стаята... но едно нещо е съвсем ясно: не говорим за милиони, а за трилиони", каза Хойер, бивш министър на външните работи на Германия при канцлера Хелмут Кол след падането на Берлинската стена.

Думите на Хойер подчертават как Европейският съюз се готви да се справи с постоянно нарастващото икономическо въздействие на войната, използвайки влиянието на паннационалната ЕИБ, която обикновено финансира пътища, мостове и друга инфраструктура.

"Предизвикателство за целия свободен свят е да се увери, че тази (подкрепа) ще бъде осигурена", каза Хойер.

"Политическите лидери трябва да решат възможно най-скоро", каза Хойер. "Но мисля, че имаме нужда от структура, която наистина е насочена към целия свят, а не само към данъкоплатците в Европейския съюз."

Руските сили унищожиха градове и села в Украйна, разрушавайки инфраструктурата, нарушавайки нормалната икономическа дейност и разселвайки приблизително 11 милиона души.

В реч, произнесена на военен парад в понеделник, руският президент Владимир Путин не даде индикация колко дълго ще продължи разпоредената от него "специална военна операция". Американското разузнаване твърди, че очаква продължителен конфликт.

Прогнозите са икономиката на Украйна да се свие с 45% тази година, каза в сряда финансовият министър на страната Сергей Марченко. "Народът на Украйна плаща огромна цена и тази цена не може да бъде изчислена", каза Марченко.

Централната банка на Украйна изчислява, че една трета от фирмите са спрели напълно деиността си за момента, докато ООН изчислява, че близо 6 милиона души - около 13% от населението - са избягали в чужбина.

Economic Policy Research, мрежа от икономисти, изчислява, че общата цена на възстановяването на Украйна вече е 500-600 милиарда евро - което представлява повече от три пъти годишната икономическа продукция на тази страна преди войната.

Прогнозата на Хойер предполага, че тази цена може да се увеличи рязко. Той каза, че големите финансирани от държавата банки на Запад трябва да предоставят "гаранции" за правителството на Украйна, след като войната приключи.

Това трябва да помогне на Киев да си върне достъпа до глобалните капиталови пазари, както направи Ирак след втората война в Залива, която свали Саддам Хюсеин, и да ускори възстановяването си.

"Ако искаме да привлечем инвеститорската общност да ни даде парите си... трябва да им дадем уверения", каза Хойер, имайки предвид гаранциите срещу тежки загуби за инвеститорите. "Убеден съм, че капиталовите пазари ще бъдат отворени за това."

Много от частно управляваните глобални инвестиционни фондове, които са отпускали заеми на правителството и фирмите на Украйна след отписването на дълга през 2015 г. - след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. - казват, че разбират, че сега неизбежно ще е необходимо ново отписване.

Киев трябва да изплати облигации за почти един милиард долара през септември, което украинските власти многократно са казвали, че възнамеряват да го изпълнят.

След като вече предостави известно финансиране на Украйна, Хойер каза, че ЕИБ разполага с още 1,5 милиарда евро незабавна подкрепа, ако това бъде одобрено от Европейската комисия.

"Голямата несигурност" както за Украйна, така и за инвеститорите, каза той, е дали Русия ще бъде решително отблъсната или ще остане заключена в поредица от замразени конфликти, както в Крим.

Хойер каза, че международната помощ може да бъде използвана за финансиране на железопътната инфраструктура за транспортиране на реколтата от пшеница в Украйна от миналата година, добавяйки, че пшеницата на стойност 8 милиарда евро все чака извозване в страната.

"Част от проблема е, че Украйна седи върху огромно богатство, от което не може да си осигури приходи. Това трябва да бъде решено."

Той каза, че може да бъде изпратена финансова помощ дори преди края на конфликта, например за ремонт на мостове в по-безопасни части на страната.