Нов руски полимер ще ускори транспортирането на газ

Свят
13:42 - 03 Август 2021
1767
Нов руски полимер ще ускори транспортирането на газ

Учени от държавния технически университет в Ярославъл създадоха нов антикорозионен полимер. Разработката ще подобри ефективността на транспортирането на суровини по тръбопроводи на дълги разстояния, се казва в съобщение на пресслужбата на учебното заведение.

При транспортиране по тръбопровод на газообразни или течни въглеводороди на големи разстояния се изразходва много енергия за преодоляване на силите на триене по стените на тръбопровода. Композитните бои и лакове за покриване на вътрешната повърхност на тръбите могат да намалят триенето на транспортирания материал върху повърхността.

Според изследователите, намаляването на грапавостта на вътрешната повърхност на тръбата от 50 на 5 микрона води до увеличаване на максималния дебит на газ с почти 18%, например от 8,25 милиона куб. м на 9,91 милиона куб. м на ден за тръби с диаметър 400 мм. Новият антикорозионен полимерен материал дава възможност за получаване на покрития със значително по-ниска грапавост: приблизително 0,18-0,35 микрона.

Както отбелязват учените, новият материал може да се използва и в строителството за боядисване на критични метални конструкции, използвани в умерения климат.