Нов скандал! 3 млн. клиенти на „Уникредит” лъснаха в интернет

Топ
12:20 - 28 Октомври 2019
2615
Нов скандал! 3 млн. клиенти на „Уникредит” лъснаха в интернет

Пореден банков скандал! Голямо по мащаб нерегламентирано проникване в данните на италианската банка „Уникредит” е било разкрито от подразделението за информационна сигурност на финансовата институция, предаде „Ройтерс”. Засегнати са около 3 млн. клиенти на територията на страната.

Според информационния канал „Рай Нюз 24” неизвестни към момента лица са придобили достъп до данните, събрани в създадена през 2015 г. база данни.

Най-голямата италианска банка побърза да успокои клиентите си, като в официално съобщение обяви, че откраднатото не съдържа информация, с която могат да бъдат компрометирани сметките и да се извършват непозволени операции с тях. Според агенция АНСА са изтекли имена, адреси, телефонни номера и имейл адреси.

По първоначални данни именно част от тази информация е била пусната за продажба в т.нар „тъмна страна” на мрежата, като намеренията на хакерите са били да пробият още по-надълбоко и да получат банкови данни.

Започнато е разследване с участието на италианската полиция. Възможно е и други данни да са попаднали в ръцете на хакерите.

Това е пореден пробив в киберсигурността на „Уникредит”. През 2017 г. хакери удариха партньор на банката и чрез него стигнаха до данни на 400 000 италианци.

 

През последните 3 години финансовата институция е инвестирала 2,4 млрд. евро за киберсигурност.