Нов скандал с Педиатричната болница в София - момиченце на косъм от смъртта

Лекарите не разбрали, че детето има остър перитонит, спасили го медиците в "Пирогов"

Общество
08:28 - 21 Ноември 2019
8439
Нов скандал с Педиатричната болница в София - момиченце на косъм от смъртта

След смъртта на 3-годишния Александър и други родители на деца споделят премеждия със собствените си деца в Педиатричната болница в София и прехвърлянето им към други. Майка на 3-годишно момиченце сподели пред Нова телевизия, че детето й е било на косъм от смъртта, но от Специализираната болница по активно лечение на детски болести "Проф. д-р Иван Митев" се отнесли доста небрежно към състоянието му. Настоявали са за преглед от хирург и с ехограф, но там им заявили, че нямат.

Отишли в крайна сметка в частна клиника, където детето било спешно оперирано заради проблем с червата и спасено. В Педиатричната болница в София сметнали за необходимо като лечение да извикат майката с детето на другия ден в 14 ч. за включване на системи.


"Момиченцето ни започна да повръща петък срещу събота. Отидохме на заместващ педиатър, който ни каза, че е с стомашно-чревен вирус и ни даде рецепта. Обаче детето ни започна да се влошава  и вдигна висока температура. Отидохме в Специализираната болница по активно лечение на детски болести - "Проф. д-р Иван Митев", прегледа го дежурната гастроентероложка. Опипа му корема и ни каза, че детето е силно дехидратирано и трябва да го настанят, но нямат свободно легло, ако ни приемат - ще лежим в коридора". Това разказаха семейство Сотирови в ефира на Нова телевизия и заявиха, че също са чакали доста за преглед в педиатрията.

"Отидохме в частна болница, пуснаха кръв и CRP беше 8. Пуснаха ни банка и ни изписаха вечерта, защото нямат стационар, казаха ни да отидем утре сутрин. Отиваме и CRP беше скочило на  20, попитах дали не е апендицит, лекарката категорично каза, че не е. Отново ни пуснаха и отново казаха да отидем на другия ден по обяд. Но ние веднага отидохме в "Пирогов". След малко детето ни бе на операционната маса", разказа майката.
 
"Благодаря на д-р Красимир Житянов. Той спаси детето ни. По думите му е нямало  да оживее до сутринта, ако не бяхме отишли. Той каза, че всичко е било в гной. Червата са ѝ били вадени и мити, така ни каза той. Освен апендицит е имало и перитонит. Спасиха я. Но проблемът е в това, че няма една специализирана детска болница, която да има апаратура и специалисти", категорична е тя.